BIPT wijst extra spectrum toe aan ASTRID

Telecomregulator BIPT heeft stukken van de 700 MHz band toegewezen aan het netwerk van de hulpdiensten.

De 700 MHz band werd al in 2022 geveild waarbij Citymesh, Telenet, Orange en Proximus spectrum verwierven als deel van de 5G-veiling. Het gaat om een lage frequentie voor 5G die dekking over grotere gebieden mogelijk maakt.

Maar die volledige band, die van 694 tot 791 MHz loopt, is niet volledig in gebruik. Aan de uiteinden van dat spectrum houdt het BIPT een zogenaamde beschermingsband vrij. De twee hoofdbanden (één voor uplink/verzenden, één voor downlink/ontvangen) worden ook gescheiden met een zogenaamde duplexkloof, ruimte waarin operatoren niet actief mogen zijn. Zulke beperkingen moeten onder meer storingen tussen signalen beperken.

Bron: BIPT

Maar binnen die technische en operationele voorwaarden is het wel mogelijk om nog een stukje toe te wijzen op die duplexkloof en de beschermingsband voor zogenaamde PPDR, public protection and disaster relief, waaronder de hulpdiensten vallen. Zij gebruiken voor hun communicatie het netwerk van ASTRID, de niet-commerciële operator waar onder meer brandweer en politie gebruik van kan maken.

Het BIPT wijst nu dus extra spectrum toe aan Astrid en heeft een voorlopige versie van dat besluit gepubliceerd. Operatoren kunnen tot 5 mei daarop reageren, of na de finale beslissing alsnog in beroep gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content