
Europese telco’s willen meer spectrum voor 6G

Twaalf grote Europese telecomspelers vragen de Europese Commissie om meer spectrum vrij te maken voor toekomstige 6G-ontwikkelingen.
Onder meer Vodafone, Deutsche Telekom, Orange en TIM vragen in een brief, die Reuters kon inkijken, dat de volledige 6 GHz frequentieband beschikbaar wordt voor mobiele netwerken. Dat is een van de weinig overgebleven blokken die gebruikt kunnen worden voor mid-band spectrum.
Zo’n mid-bandspectrum is belangrijk omdat de frequentie hoog genoeg ligt om op grote schaal data te transporteren, maar laag genoeg om grootschalige dekking te garanderen. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger vaak de snelheid, maar hoe moeilijker het is om dat signaal over grote afstanden te brengen. Hoge frequenties gaan ook moeilijker door fysieke obstakels zoals gebouwen.
Volgens Reuters wijst de brief erop dat de VS de 6GHz band al in 2020 beschikbaar maakte. China deed dat in 2023. Als Europa niet volgt, dreigt het concurrentieel achterop te lopen, klinkt de boodschap. Ze stellen ook dat de huidige frequentiebanden voor 5G onvoldoende zijn om aan de noden ervan te voldoen. Ze vrezen ook dat Amerikaanse spelers zullen pleiten om de hoogste frequenties in de 6GHz-band te gebruiken voor wifi.
De timing van de oproep is niet toevallig. De Radio Spectrum Policy Group van de EU gaat tegen juni een voorlopig standpunt innemen rond het gebruik van de 6GHz-band. Dat omvat ook een advies aan de Europese Commissie.
Hoewel de standaard nog lang niet finaal is, werken netwerkleveranciers en sommige operatoren vandaag al aan de ontwikkeling van 6G. Algemeen wordt verwacht dat die tegen 2030 naar de markt kan komen.
6G – 6 Ghz
Dat 6G de 6GHz band (al dan niet volledig) zal gebruiken is overigens toeval. De G in 4G, 5G, 6G enz… staat voor de generatie in mobiele netwerktechnologie, maar kan worden ingezet op verschillende frequenties naargelang de nood aan hoge snelheid of dekking. De GHz in ‘6 Ghz’ staat voor gigahertz en slaat op de golflengte die het signaal gebruikt.
Maar om de verschillende netwerken optimaal te doen werken, hebben draadloze toestellen hun eigen frequentie waarop ze werken. Zo gebruikt je smartphone verschillende frequenties om 5G te gebruiken dan wanneer het verbinding maakt via wifi (doorgaans 2,6 Ghz of 5 Ghz) of Bluetooth (2,4 Ghz).
Tegelijk heeft ook elke operator een aantal frequenties (spectrum) die het als enige mag gebruiken, zodat signalen van verschillende netwerkoperatoren elkaar niet verstoren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier