Betere wifi kost binnenkort extra bij Telenet

© Telenet
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Telenet introduceert vandaag zijn nieuwe 360° Wifi-systeem. Dat omvat een modem met nieuwe technologie, maar komt ook met nieuwe voorwaarden. Wie zijn wifi-signaal in huis wil versterken, zal daar binnenkort extra voor moeten betalen. De operator stopt met het gratis uitdelen van boosters.

Wie niet tot in alle hoeken van het huis wifi-bereik heeft, kan een versterker installeren. Telenet biedt klanten al een tijdje de mogelijkheid om gratis een zogeheten wifi-booster te huren. Extra boosters kosten twee euro per maand. Vanaf 27 mei stopt dat aanbod. Klanten die nog gebruikmaken van de vorige generatie wifi-boosters, de Telenet Access Points en Wifi-Powerlines kunnen dit systeem blijven gebruiken. Telenet zal defecte boosters ook nog vervangen ‘zolang de voorraad strekt’.

Pods als versterker

De Telenet 360° Wifi-formule omvat onder meer een nieuwe, modernere modem met Wi-Fi 6. Die kan worden versterkt met pods van het Amerikaanse merk Plume – kleine toestelletjes die je rechtstreeks in een stopcontact prikt. Omdat deze hardware beter en duurder is, is het volgens het bedrijf niet meer haalbaar om ze nog gratis te verhuren. De operator vraagt per pod drie euro huur per maand. Hoeveel er nodig zijn voor een goede wifi-dekking, hangt af van het huis. Telenet heeft het zelf over één tot twee toestelletjes per verdieping – afhankelijk van de grootte van de woning, het aantal kamers per verdieping, binnenmuren en isolatie.

Voorlopig gaat Telenet zijn nieuwe modem uitsluitend installeren bij bepaalde doelgroepen. Wie kiest voor het nieuwe wifi-systeem met de pods, krijgt er sowieso een. Daarnaast zullen ook nieuwe klanten die kiezen voor een verbinding van 1 Gbps er een ontvangen. Abonnees die niet in die groepen zitten, maar toch de nieuwe modem willen, betalen voorlopig nog een wisselkost van 50 euro.

In tegenstelling tot de oude boosters is het nieuwe systeem volgens Telenet ‘dynamisch en zelflerend’. ‘Het zal toestellen in huis automatisch laten verbinden met de meest relevante wifi-pod (dankzij mesh-technologie, nvdr), detecteren wanneer er nieuwe apparaten bijkomen en het internetverkeer zo goed mogelijk sturen, ook wanneer je rondloopt in huis’, klinkt het.

Het systeem houdt ook rekening met externe factoren, zoals het wifi-netwerk van de buren of andere stoorzenders. Via de bijgewerkte Telenet-app zou de klant ook een beter zicht krijgen op de werking of mogelijke storingen op het thuisnetwerk. De operator kan middels die app ook pushberichten sturen, bijvoorbeeld als een wifi-pod offline is of niet op de juiste plek is ingeplugd.

De nieuwe wifi-pod en -modem van Telenet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content