NRB verkoopt 5G-licentie aan Proximus

© PS/AI

NRB verkoopt zijn 5G-spectrum aan Proximus. Het Luikse IT-bedrijf, een dochter van verzekeraar Ethias, kocht in 2022 bij een overheidsveiling een deel van het spectrum om 5G-diensten aan te bieden, maar wil nu van het eigen netwerk af.

De veiling van frequenties om in België een 5G-netwerk te kunnen runnen bracht in 2022 1,2 miljard euro op voor de staatskas. Naast de grote spelers Orange, Proximus en Telenet doken ook Citymesh en NRB op.

Citymesh wil samen met het Roemeense DIGI een vierde operator worden in België, terwijl NRB zich op de B2B-markt wilde richten. Die laatste kocht 20 megahertz” aan spectrum in de 3600 MHz band, een band die het meest geschikt is voor industriële toepassingen. NRB betaalde daar 10.970.000 euro voor. Proximus had in diezelfde band al 100 MHz net zoals Orange en Telenet. Citymesh kocht hier 20 MHz.

Maar nu ziet het bedrijf dus af van zijn oorspronkelijke plan. Proximus koopt de licentie van NRB over. De partijen onderhandelen wel nog over een groothandelsovereenkomst, waarbij NRB op het netwerk van Proximus zijn diensten zou kunnen aanbieden.

Proximus zegt dat het met het bijkomende 5G-spectrum ‘een nog betere mobiele ervaring aan zijn klanten kan bieden’. De eventuele risico’s op verzadiging nemen sterk af, klinkt het.

Partner Content