‘Proximus en Telenet gaan samenwerken voor glasvezel’

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Volgens bronnen van De Tijd is de kans groot dat Proximus en Wyre samen gaan investeren in glasvezel. Ook met Orange wordt er gesproken. Dat moet de uitrol, zeker buiten de grote steden, goedkoper maken.

Proximus zou momenteel gesprekken voeren met Wyre, de joint-venture tussen Telenet en Fluvius om glasvezel aan te leggen. Tegelijk lopen er ook gesprekken met Orange Belgium voor Wallonië. Daar heeft Orange sinds vorig jaar een eigen vast netwerk, gebaseerd op coax, door de overname van Voo, dat het, waar nuttig of nodig, wil verglazen.

Sinds vorig jaar laat telecomregulator BIPT toe dat spelers samenwerken voor de uitrol. Op 15 mei ligt de deadline om zo’n samenwerking te melden, al lijkt die datum wel flexibel te zijn.

B-gebieden

Een deal tussen Proximus en Wyre is volgens bronnen van De Tijd in de maak, over hoe ver die staat lopen de bronnen uiteen. Die zou vooral focussen op Vlaanderen, sowieso waar Proximus haar prioriteit legt. Het zou daarbij gaan om de zogenaamde B-gebieden, die minder dichtbevolkt zijn. Over de C-gebieden (landelijke gebieden) kan later wel nog een akkoord volgen.

Opmerkelijk: Proximus laat de uitrol buiten de grote Vlaamse steden aan haar joint-venture Fiberklaar. In Wallonië is dat aan Unifiber. Zij zouden amper betrokken zijn bij de gesprekken. Ook Digi, de vierde operator van de gelijknamige Roemeense speler in samenwerking met Citymesh, wordt amper genoemd, maar zij hebben momenteel zeer beperkte glasvezelactiviteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content