Proximus en Telenet krijgen uitstel voor glasvezelsamenwerking

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Telecomregulator BIPT bevestigt dat enkele glasvezelspelers in gesprek zijn voor een mogelijke samenwerking. Ze krijgen ook meer tijd dan eerst gepland.

Formeel worden er geen namen genoemd, maar De Tijd wist vorige week al dat Proximus en Wyre, de joint-venture tussen Telenet en Fluvius, gesprekken voeren om samen te werken rond glasvezel. Dat zou vooral gaan om de aanleg buiten de steden, wat vaak gepaard gaat met graafwerken.

Dat is goed nieuws voor de (toekomstige) klant of buurtbewoner, anders bestaat de kans dat er de komende jaren twee keer moet worden gegraven voor twee glasvezelkabels die technisch grotendeels identiek zijn.

Het BIPT opende in oktober vorig jaar de mogelijkheid om samen te werken, spelers die dat wilden doen kregen tot 15 mei om zo’n akkoord te melden. De regulator zegt dat ‘enkele operatoren’ hebben laten weten dat de onderhandelingen hiervoor lopen, maar nog niet zijn afgerond. Daarom geeft het hen nu extra tijd. Het plakt daar geen termijn op, maar zegt op regelmatige basis een balans op te maken.

De reden van die deadline is dat het BIPT zelf een ontwerpmarktanalyse maakt. Een uitgebreid document dat de basis vormt voor regulering op basis van de huidige markt. Een samenwerking tussen twee concurrenten maakt dat ook die analyse anders zal zijn.

Wat dat regulatorisch voor de operatoren betekent, staat nog niet vast. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de operatoren in hun samenwerking een uitgebreidere dekking beloven en dat de regulator in ruil bepaalde verplichtingen versoepelt. Maar dat zal afhangen van wat de betrokken spelers voorstellen en hoe de regulator dat vertaalt in haar marktanalyse.

2016

Proximus kondigde eind 2016 een nationale uitrol van glavezel (FTTH) aan. Dat focuste in eerste instantie op de grote steden, later sloot het in Vlaanderen een samenwerking met Delta Fiber, wat uitmondde in ‘Fiberklaar’ voor de aanleg in de rest van het land. In Wallonië heeft het een gelijkaardige samenwerking met Eurofiber.

Telenet had door de snelheid van coax destijds minder haast om glasvezel aan te leggen, het kan al 1 Gbps en op termijn mogelijk nog meer aanbieden op haar huidig netwerk, Proximus was met koper beperkt tot 100 Mbps.

Maar intussen sloot het Mechelse kabelbedrijf in 2022 wel een samenwerking af met Fluvius onder de naam Wyre, om een eigen FTTH-netwerk uit te rollen. Maar zelfs met meerdere investeerders, blijft zo’n nationale uitrol een zeer dure en arbeidsintensieve activiteit, waardoor zelfs twee spelers die al bijna drie decennia concurreren nu kijken hoe ze samen kunnen werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content