Proximus wil vanaf 2026 5G slicing commercieel aanbieden

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De netwerkfabrikanten spreken er al jaren over maar binnen een jaar wordt het mogelijk om op het 5G-netwerk verschillende ‘baanvakken’ aan te bieden. Proximus wil eind volgend jaar technisch klaar zijn en in 2026 met een commercieel aanbod voor slicing komen.

Slicing is, zoals de naam suggereert, een schijf van het netwerk bedoeld voor specifieke doeleinden. Dat kan gaan over gegarandeerde bandbreedte, latency, of alsnog kunnen functioneren op een verzadigd netwerk. Het is een eigen virtuele rijstrook op de 5G-snelweg, maar met parameters aangepast aan de noden van de klant. De technologie werd jaren geleden al genoemd als één van de nieuwigheden van 5G.

Bij een uiteenzetting op Proximus Think NXT, de conferentie van Proximus met focus op haar B2B activiteiten, klinkt het dat slicing vanaf 2026 commercieel kan worden aangeboden. In de wandelgangen horen we dat het bedrijf tegen het derde kwartaal van 2025 technisch klaar wil zijn, maar voor de zekerheid bouwt het bedrijf wat marge in.

Proximus pakte in het voorjaar van 2020 al uit met een eerste versie van haar 5G-netwerk. Eind vorig jaar testte het al slicing in Dendermonde en intussen zijn er al meerdere tests geweest, onder meer samen met de RTBF en andere partners.

De reden dat het pas binnen een jaar commercieel kan worden aangeboden is omdat slicing een 5G standalone (SA) netwerk nodig heeft. Dat wil zeggen dat zowel de RAN (zendmasten) als de core van het netwerk op 5G-apparatuur moeten draaien. Dat netwerk vervangen en upgraden kost tijd. De core draait in dit geval op Nokia-apparatuur, de RAN komt van Ericsson.

Orange

Nuttig om te weten: ook Orange zal vermoedelijk rond die tijd slicing commercieel kunnen aanbieden. Beide bedrijven gebruiken, via hun joint-venture Mwingz, immers hetzelfde netwerk.

Die operator kondigde vorige week nog aan dat het samen met Ericsson een 5G-slicingautomatiseringsproject hebben afgerond, met financiële steun van de FOD Economie. Daar gaat het om een live test die steunt op de Ericsson Service Orchestration and Assurance. Dat gebeurde toen in een ‘Multi-operator Radio Access Network’, een omgeving met meerdere domeinen en meerdere leveranciers.

Drie lagen

Proximus ziet in eerste instantie drie soorten slices. De eerste wordt het algemene 5G-netwerk. Het tweede type worden service slices op basis van specifieke zakelijke noden. Het bedrijf verwacht dat het met 4-5 soorten slices tachtig procent van de klantennoden kan bedienen. Denk daarbij aan spelers die specifiek low latency nodig hebben op een nationaal netwerk.

Een derde type slice, die pas tegen 2027 komt, moet 5G leveren aangepast aan zeer specifieke noden, onder meer op een specifieke locatie. Een autonoom schip op de Belgische binnenvaart heeft bijvoorbeeld geen nood aan slicing op plaatsen waar er geen binnenvaart is, maar het moet wel kunnen blijven communiceren wanneer het plaatsen passeert waar het netwerk op dat moment verzadigd is. Daar kan slicing een antwoord op bieden en zo een nieuwe markt voor de 5G-operatoren aanboren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content