Rechtbank wijst beroep van Orange tegen vrije modemkeuze af

© Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Vrije modemkeuze wordt vanaf 1 november 2024 een feit in België. Orange ging enkele maanden geleden nog in beroep tegen die beslissing van telecomregulator BIPT, maar dat bezwaar is deze week afgewezen door de rechtbank. Dat meldt het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur.

Door de uitspraak van de rechtbank kunnen telecombedrijven in België hun klanten niet langer verplichten om de modem/router te gebruiken die de internetprovider aanbiedt. De eindgebruiker kan later dit jaar vrij kiezen voor een oplossing die het best bij zijn noden past.

‘Meer innovatie in een vrije markt’

Uit een recente bevraging van het VTKE bij ruim duizend Belgen blijkt dat meer dan de helft (54,9 procent) een vrije modemkeuze belangrijk vindt. Als voordelen worden onder andere bijkomende functionaliteiten, extra beveiliging en meer frequente updates genoemd. ‘In een one-size-fits-all businessmodel komen lang niet alle innovaties bij de eindgebruiker terecht’, legt een woordvoerder van het VTKE uit. ‘Een vrije markt, en dus concurrentie voor het beste apparaat, kan daar verandering in brengen.’

België is niet het eerste land dat de keuzemogelijkheid bij de eindgebruiker legt. Vrije modemkeuze bestaat al enkele jaren in de Europese Unie op basis van de Netneutraliteitsverordening. Met de invoering volgt België het voorbeeld van Finland, Duitsland, Italië en Nederland, die al eerder beslisten om vrije modemkeuze in te voeren.

Overigens staat het Belgische consumenten na 1 november 2024 vrij om de hardware van hun provider te blijven gebruiken.

Consument kan vanaf 1 november 2024 zelf een internetmodem kiezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content