Elke smartphone moet vanaf 2024 dezelfde lader hebben. Laptops volgen in 2026

© Getty Images

De federale regering heeft een wetswijziging goedgekeurd die stelt dat vanaf 2024 elke mobiele telefoon dezelfde oplader moet hebben. Dat meldt minister van Telecom Petra De Sutter. Daarmee zet de regering een Europese richtlijn om in nationale wetgeving.

Het Europees Parlement zette vorig jaar het licht op groen voor de invoering van een universele lader voor smartphones en andere kleine elektronica. Vanaf eind 2024 moeten die toestellen verplicht met een USB-C-poort uitgerust zijn. Consumenten zullen dan kunnen kiezen of ze samen met hun toestel een nieuwe oplader aanschaffen of niet.

Ook Apple zag zich onlangs genoodzaakt de nieuwe standaard te omarmen: de nieuwe iPhone 15 heeft voor het eerst niet langer een Lightning-connector, maar een USB-C-aansluiting.

De federale regering keurde een wetswijziging goed waardoor de maatregel volgend jaar ook in ons land van kracht gaat. De maatregel geldt ook voor andere apparaten, zoals digitale camera’s, hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers, e-readers en tablets. Voor laptops zal vanaf 2026 een universele lader verplicht zijn, zegt De Sutter nog.

Partner Content