Thuraya introduceert supercompacte en betaalbare satelliettelefoon

© MvdV
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

De tijd dat satelliettelefoons log en vooral peperduur waren, lijkt voorbij. Op de MWC-beurs in Barcelona onthulde Thuraya namelijk de Skyphone: supercompact (want amper groter dan een normale smartphone) en opvallend scherp geprijsd.

De Skyphone lijkt op het eerste gezicht een normale smartphone, eentje met Android 14 en andere hedendaagse specificaties, zoals een groot AMOLED-scherm (6,67-inch), Qualcomm-processor en drie rear-camera’s waarvan de belangrijkste een resolutie van 50 megapixel heeft.

Tot op de hoogste berg

Eigenlijk verraadt niets dat het hier, naast een gewoon ‘cellular’ toestel, ook een satelliettelefoon betreft, totdat je de imposante antenne uit het toestel laat schuiven. Vanaf dat moment ben je met deze Skyphone schier overal op aard – van de meest afgelegen jungle tot op de hoogste berg – bereikbaar.

‘De toestellen die je hier op de beurs ziet zijn nog prototypes’, vertelt Assistant Vice President Alexander Lachner. Bedoeling is dat de finale versie in juli klaar is, zodat het product in augustus op de markt kan komen.’ Thuraya streeft naar een richtprijs van 700 à 800 dollar. ‘Dat mag je gerust een prijsdoorbraak noemen, want de huidige generatie satelliettelefoons kost doorgaans een veelvoud daarvan’, zegt Lachner.

Bijkomend abonnement

Wereldwijd wordt de Skyphone straks door ruim 370 roaming-partners ondersteund – in België alvast door Orange, Proximus, Telenet en Base. Maar om ook via een satellietnetwerk te kunnen telefoneren, is uiteraard nog een bijkomend abonnement nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content