Telecombedrijf Attractel is failliet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het voip-telecombedrijf Attractel heeft de boeken neergelegd. Een curator is aangesteld om te bekijken welke delen verkocht kunnen worden.

Het voip-telecombedrijf Attractel heeft de boeken neergelegd. Een curator is aangesteld om te bekijken welke delen verkocht kunnen worden.

Nog geen jaar geleden stelde Attractel met vrij veel bombarie [Zalloo] voor: een voip-product dat de vaste lijn bij consumenten moest vervangen en dat in kmo’s zelfs een PABX-telefooncentrale overbodig zou maken. Ambities die het bedrijf uit Ardooie niet kon waarmaken: Attractel zag zich genoodzaakt om het faillissement aan te vragen.

Al van bij de lancering van Zalloo werd achter de schermen druk werk gemaakt van een tweede kapitaalsverhoging om te voorzien in de cash-reserves die de groei diende te bestendigen. “Dat die er niet gekomen is, is uiteindelijk een breekpunt voor het bedrijf gebleken”, zegt de voormalige bestuurder Filip Maertens. Een na een haakten volgens Filip Maertens de geïnteresseerde investeringsmaatschappijen en business angels af, omdat hun strategie gewijzigd werd na het uitbreken van de kredietcrisis. Bedrijven met een ‘early stage’ profiel zoals Attractel, vielen daardoor plotseling uit de boot.

Ondertussen was wel al Koen Steenkiste (die al ervaring had opgedaan bij onder meer Colt en Artilium) aangetrokken om de kapitaalsverhoging te begeleiden en het management te versterken. Amper een maand later trok hij de deur alweer achter zich dicht. “Er kwamen boekhoudkundige zaken aan het licht die niet klopten en waaruit ook bleek dat het bedrijf totaal geen klantgerichte aanpak had en niet genoeg inzicht in de markt had”, verduidelijkt Koen Steenkiste zijn beslissing. “Absoluut onwaar”, reageert Filip Maertens die verwijst naar diverse deskundigen die waakten over de cijfers, waaronder boekhouders, revisoren en door investeringsmaatschappijen aangestelde experten.

[Eind november vorig jaar] had Filip Maertens het naar aanleiding van de launch rond [het Zalloo-product] nog over 800.000 gebruikers die reeds gebruik maakten van het in eigen huis ontwikkelde en op Asterisk gebaseerde voip-platform. Volgens Koen Steenkiste klopt dat cijfer niet en zijn het er in werkelijkheid veel minder. De waarheid ligt volgens Filip Maertens in het midden: “Er waren zelfs meer dan 800.000 gebruikers als je het over de eindgebruikers hebt die op de een of andere manier van het platform gebruik maakten. Daarin zaten bijvoorbeeld ook de gebruikers van onze gratis te downloaden softphone.”

Voor de bestaande klanten wordt momenteel nog druk naar oplossingen gezocht om ervoor te zorgen dat de downtime beperkt blijft. Een curator is aangesteld om te bekijken of het bedrijf in delen verkocht kan worden. Overigens bracht gewezen textielbaas Filiep Libeert vorig jaar via de vennootschap LMC nog een half miljoen euro in het bedrijfskapitaal. Attractel tekende vorig jaar bijna 1,5 miljoen euro omzet. De verwachte verdubbeling zal er dit jaar niet komen: de vennootschap werd afgesloten met een negatieve brutomarge van zo’n 20.000 euro en een verlies van meer dan 200.000 euro. Op 20 mei sprak de rechtbank het faillissement uit. De 20-koppige R&D-afdeling van Attractel in Bulgarije blijft voorlopig buiten schot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content