Telecomwaakhond VS wil immuniteit socialmediabedrijven aanpakken

Voorzitter Ajit Pai van de Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC. © Wikipedia

De Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC wil de wetgeving aanpassen die socialmediabedrijven een zekere immuniteit garandeert. Voorzitter Ajit Pai maakte dat bekend, na herhaaldelijk aandringen door president Donald Trump.

In de Amerikaanse telecomwet staan bepalingen die socialmediabedrijven toestaan berichten op hun platforms naar eigen inzicht te verwijderen, ook als die niet illegaal zijn. Tegelijkertijd zijn ze niet aansprakelijk voor berichten of video’s die gebruikers plaatsen.

‘Te breed geïnterpreteerd’

Pai kondigde aan deze wetgeving, bekend onder de naam Section 230, te willen verduidelijken. Momenteel worden de bepalingen volgens hem te breed geïnterpreteerd. Hoewel de FCC-voorzitter nog niet aangaf wat hij aan de juridische tekst wil veranderen, lijkt hij met de ingreep gehoor te geven aan het verzoek van Trump om de immuniteit van socialmediabedrijven af te zwakken.

Het Amerikaanse ministerie van Handel deed dit verzoek, op aangeven van Trump, al in mei. De president beschuldigt socialmediabedrijven al langer van vooringenomenheid tegen hem. Of de FCC veel kan veranderen, is nog maar de vraag. Veel internetbedrijven en juridisch experts stellen dat de waakrond niet de bevoegdheid heeft om zich uit te spreken over deze regels voor socialemedia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content