Telefoons van vijf Franse ministers gehackt met Pegasus-software

Jean-Michel Blanquer

De telefoons van zeker vijf Franse ministers en een diplomaat verbonden aan het Elysée zijn aangevallen met Pegasus-software.

Dat meldt de nieuwssite Mediapart en twee bronnen bevestigen het nieuws aan persagentschap AFP.

Bij de gehackten was onder meer Jean-Michel Blanquer, minister van Onderwijs.

De telefoons werden aangevallen in 2019 en 2020. Uit onderzoek van de Franse veiligheidsdiensten blijkt dat het gaat om Pegasus-software. Pegasus is spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group. NSO verkoopt die spyware aan landen en overheidsdiensten. Daarmee kunnen ze vanop afstand gsm’s hacken en er vervolgens alle informatie uit halen, zoals wachtwoorden, sms’jes, foto’s en contactenlijsten. De software kan ook de microfoon en camera op afstand inschakelen of ongezien screenshots maken.

Drugkartels?

De spyware is in principe bedoeld om ’terreurorganisaties, drugkartels, mensenhandelaars, pedofiliekringen en andere criminele syndicaten’ in kaart te brengen, aldus het bedrijf zelf.

In juli kwam aan het licht dat de geavanceerde hackingsoftware gebruikt is door autoritaire overheden om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren in tal van landen. Zeker 180 journalisten, 600 politici, 85 mensenrechtenactivisten en 65 bedrijfsleiders uit verschillende landen waren er het slachtoffer van geworden.

In België zijn de smartphones van voormalig VRT-journalist Peter Verlinden en zijn echtgenote volgens de militaire inlichtingendienst ADIV ‘waarschijnlijk aangevallen met Pegasus-software’.

Partner Content