Telenet betaalt 6 euro per aandeel op 19 november (update)

Telenet heeft de aangekondigde herfinanciering van zijn schuld rond. De Mechelaars nemen een nieuwe lening voor 2,3 miljard euro, betalen 1,24 miljard euro oudere kredieten terug en keren 656 miljoen euro uit aan de aandeelhouders.

Telenet heeft de aangekondigde herfinanciering van zijn schuld rond. De Mechelaars nemen een nieuwe lening voor 2,3 miljard euro, betalen 1,24 miljard euro oudere kredieten terug en keren 656 miljoen euro uit aan de aandeelhouders.

Dat gebeurt via een kapitaalvermindering van 6 euro per aandeel, waarop de ontvangers in dit geval geen belasting betalen, bevestigt directeur Investor Relations Vincent Bruyneel van Telenet. De uitbetaling gebeurt “op of rond” 19 november, aldus Telenet.

Telenet neemt slechts 1,9 miljard op van zijn nieuwe kredietlijn. ING wijst er in zijn Benelux Daily nieuwsbrief op dat de telecomoperator “nog 400 miljoen euro ongebruikt laat en als er geen overnamekansen uitkristalliseren in de eerste helft van 2008, waarschijnlijk nog eens ongeveer 3,5 euro per aandeel teruggeeft aan zijn aandeelhouders.”

Chief executive officer Duco Sickinghe, die eind 2006 960.000 opties op Klasse A winstcertificaten bezat, geniet – in tegenstelling tot een eerder bericht en tot geruchten in de markt – niet van de uitkering van 6 euro, zegt woordvoerder Jan De Grave van Telenet.

De winstcertificaten zijn, wat dividenden “en gelijk welke andere verdeling” betreft gelijkgesteld met andere aandelen vanaf het jaar waarin de opties op de winstcertificaten worden uitgeoefend, aldus het jaarverslag 2006 van Telenet aan de obligatiehouders.

Maar volgens Jan De Grave, na raadpleging van de juridische dienst van Telenet, geldt de uitkering van 6 euro enkel voor aandeelhouders. Winstcertificaten kunnen pas vijf maanden na de uitoefening van de opties in aandelen worden omgezet. Volgens Jan De Grave zijn geen opties uitgeoefend en zijn er dus geen vijf maanden verstreken wanneer de 6 euro op 19 november aan de aandeelhouders wordt terugbetaald.

Overigens kan Duco Sickinghe zijn winstaandelen kopen tegen 6,66667 euro per stuk, wat hem toch nog een meerwaarde van 14,72 miljoen euro oplevert op zijn pakket, als we uitgaan van de 22 euro die ING-analist Nicolas Saillez als koersdoel van Telenet over 12 maanden vooropstelt. De koers van het aandeel schommelde woensdagmiddag rond 25,40 euro.

Duco Sickinghe kocht volgens een melding bij de CBFA op 5 maart ook nog eens 40.000 aandelen Telenet aan 23,13 euro, wat hem op een rond miljoen aandelen en winstcertificaten brengt of bijna 1 procent van Telenet. Op die 40.000 aandelen ontvangt hij uiteraard wel de uitkering van 6 euro per aandeel.

In totaal heeft het topmanagement van Telenet 1,5 miljoen opties op Klasse A winstcertificaten à 6,66667 euro per stuk, die allemaal uitoefenbaar zijn. Nog eens 32 andere personeelsleden hebben samen 1.083.000 opties op Klasse B winstcertificaten à 8,33333 euro per stuk, maar 206.243 daarvan zijn maar uitoefenbaar in 2008, zo blijkt uit de rapportering van Telenet.

Volgens Jan De Grave van Telenet hebben ook de andere managers geen recht op de 6 euro uitkering.

In november 2006 mochten bepaalde personeelsleden ook nog eens Telenet-aandelen kopen tegen 17,12 euro, toen een korting van 16,67%. In totaal ging dat om 300.033 aandelen. Zij doen dus een goede zaak.

Hopelijk krijgt Telenet niet het probleem waarmee Microsoft een aantal jaren geleden kampte. Daar vertrokken toen nogal wat managers om met de opbrengst van hun opties leukere dingen te gaan doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content