Telenet bij de 100 sterkste technologiebedrijven ter wereld

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Telenet staat op plaats 36 in de Tech 100, een ranglijst van de best draaiende technologiebedrijven ter wereld. De Tech 100 wordt samengesteld door het renommeerde Amerikaanse economisch magazine Bloomberg Businessweek. Het blad startte aanvankelijk met een lijst van 6500 technologiebedrijven en schrapte eerst op basis van de beurswaarde (minstens 1 miljard dollar), omzet (minstens 500 miljoen euro) en de eventuele daling van de omzet (niet meer dan 5 procent achteruitgang) van 2008 naar 2009.

Telenet staat op plaats 36 in de Tech 100, een ranglijst van de best draaiende technologiebedrijven ter wereld.

De Tech 100 wordt samengesteld door het renommeerde Amerikaanse economisch magazine Bloomberg Businessweek. Het blad startte aanvankelijk met een lijst van 6500 technologiebedrijven en schrapte eerst op basis van de beurswaarde (minstens 1 miljard dollar), omzet (minstens 500 miljoen euro) en de eventuele daling van de omzet (niet meer dan 5 procent achteruitgang) van 2008 naar 2009.

Zo bleven nog 210 bedrijven over, waarvan de omzet en de operationele winst genormaliseerd werd. Ze werden op basis van de hierboven genoemde criteria, met daarbovenop criteria als ‘return voor de aandeelhouders’ en ‘groei van het werknemersbestand’, gerangschikt.

De lijst wordt aangevoerd door het Chinese BYD (wat staat voor ‘Build Your Dreams’), een groot technologieconcern dat onder meer elektronische componenten bouwt. BYD steekt zelfs Apple, op plaats 2, de loef af. Ook de derde plaats in voor een Chinees bedrijf, internetdienstenspecialist Tencent Holdings. Amazon.com en Tata Consultancy maken de top 5 rond.

Heel opmerkelijk is de aanwezigheid van Telenet in de lijst, op plaats 36. Het moet als Europees bedrijf enkel het Duitse Freenet (één plaatsje hoger) laten voorgaan. Telenet doet het beter dan grote namen als Salesforce.com (38), Symantec (50), Mastercard (52), McAfee (85) of VMware (98). Bloomberg Businessweek noteert bij Telenet een omzet van 1,67 miljard dollar, een omzetgroei van 11 procent, een operationele winst van 416 miljoen dollar en een return voor de aandeelhouders van 60 procent.

44 bedrijven in de lijst zijn Amerikaans, 11 Japans, 8 Chinees en 8 Taiwanees. Groot-Brittannië en Duitsland hebben elk 3 bedrijven in de lijst. Buiten die landen en België zijn er geen andere Europese landen vertegenwoordigd in de Tech 100.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content