Telenet en imec gaan samenwerken aan slimme steden

© imec

Telenet en imec gaan de krachten bundelen rond Internet of Things en slimme steden. Dat werd aangekondigd in het gloednieuwe innovatiecentrum dat Telenet donderdag opende in Brussel.

Vandaag opende Telenet in aanwezigheid van Minister van Telecom en Digitale Agenda Alexander De Croo een centrum dat innovatie rond media- en telecommunicatietechnologieën moet helpen stimuleren. Daarvoor gaat het een meerjarige samenwerking aan met imec, het wereldvermaarde onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie.

De focus van die samenwerking zal op Internet of Things (IoT) liggen: de internetrevolutie waarbij miljoenen apparaten met elkaar zullen verbonden worden.

Slimme stad

Daarnaast zal Telenet ook deelnemen aan het ‘City of Things’-programma van imec. Als onderdeel van dat programma wordt onder andere een deel van Antwerpen omgevormd tot een zogenaamde Smart Zone: een proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers en inwoners kunnen experimenten met slimme technologieën die het leven in de stad aangenamer, efficiënter en duurzamer moeten maken.

Een netwerk van sensoren zal er bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, het (fiets)verkeer of het energieverbruik meten en die data real-time voor iedereen beschikbaar stellen. Telenet zal binnen die Smart Zone een netwerk aanbieden dat op een efficiënte manier apparaten met het internet laat verbinden. Dat zal het doen met nb-iot-technologie (NarrowBand Internet of Things), een afgeleide van 4g dat ook gebruik maakt van een gelicenseerd spectrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content