Telenet gaat voor digitale tv via de ether

Telenet is van plan om digitale televisie en radio voortaan ook via de ether te verspreiden en niet langer uitsluitend via de kabel.

Telenet is van plan om digitale televisie en radio voortaan ook via de ether te verspreiden en niet langer uitsluitend via de kabel.

Het Mechelse bedrijf heeft daartoe een akkoord gesloten met Norkring België voor het gebruik van de nodige capaciteit op hun omroepinfrastructuur. Norkring is het bedrijf dat in maart vorig jaar het voledige zenderpark van de VRT kocht, met de bedoeling om het netwerk te verhuren. In juni verkreeg het bedrijf daartoe de nodige licenties en frequentiepakketten. Telenet wordt nu een eerste klant, maar Norkring geeft aan dat het nog steeds de bedoeling is om het netwerk aan meerdere partners te verhuren.

Door de overeenkomst kan Telenet nu in Vlaanderen en Brussel tv- en radio-uitzendingen draadloos uitzenden in digitale kwaliteit via de ‘digitale ether’ (DVB-T). De ontvangst is mogelijk met een binnen- of buitenhuisantenne. Heel wat televisietoestellen hebben ondertussen reeds een ingebouwde DVB-T ontvanger.

In een persbericht zegt Telenet dat dit akkoord hen moet toelaten om binnenkort ook digitale tv en radio aan te bieden in afgelegen woonplaatsen, caravans, vakantiewoningen en auto’s. Het bedrijf speelt daarmee naar eigen zeggen in op ‘veranderende trends die zich afspelen op gebied van radio en tv-consumptie’.

Opmerkelijk is trouwens dat Mobistar vorige week net dezelfde veranderende trends in mediaconsumptie aanhaalde om te verduidelijken waarom het telecombedrijf [tegen de zomer ook digitale televisie] gaat aanbieden. Verdere informatie over de betrokken partners en het uiteindelijke aanbod wordt later meegedeeld. Wanneer Telenet precies met zijn etherdiensten wil starten en welke zenders in het aanbod opgenomen worden is evenmin bekend. De timing hangt voor een stuk samen met de verdere uitbouw van het netwerk van Norkring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content