Telenet investeert 500 miljoen in kabelnetwerk

Telenet gaat de capaciteit van zijn coax-netwerk overal in Vlaanderen optrekken tot 1 gigabit per seconde. Dat is glasvezel-snelheid. Het project loopt over vijf jaar en kost 500 miljoen euro. Klanten moeten rekening houden met lokale onderbrekingen van de dienst.

Telenet gaat de capaciteit van zijn coax-netwerk overal in Vlaanderen optrekken tot 1 gigabit per seconde. Dat is glasvezel-snelheid. Het project loopt over vijf jaar en kost 500 miljoen euro. Klanten moeten rekening houden met lokale onderbrekingen van de dienst.

De werken, die de naam “De Grote Netwerf” meekrijgen, beginnen al op 22 september. Alle actieve componenten in het coax-netwerk worden vervangen. Het gaat om 150.000 versterkers en om 1,8 miljoen andere componenten zoals splitters (die de coaxkabel ontdubbelen) en taps (de aftappingen aan de huizen zelf). “Wij leggen extra rijvakken bij op onze autostrade, lang voordat die volstroomt”, zei Telenet-CEO John Porter, verwijzend naar de enorme stijging van de vraag naar capaciteit door het succes van streaming video.

De extra baanvakken geven Telenet de mogelijkheid om de capaciteit voor elke klant over vijf jaar op te trekken tot 1 gigabit per seconde. Dat is geen maximum, maar een minimum. De eigenlijke prestaties van het netwerk worden bepaald door de gebruikte “Docsis”-standaard, die geregeld verbetert. Volgens Chief Technology Officer (CTO) Micha Berger van Telenet vergt de capaciteitsverhoging geen nieuwe modems. Evenmin wijzigt de plaats van de tv-kanalen.

De Grote Netwerf is het logische vervolg van het Pulsar-project van Telenet dat de optische component van het netwerk heeft verbeterd. Pulsar verminderde het aantal aangesloten huizen per optische node van grosso modo 1500 tot 500. Dat verdeelt de capaciteit van het netwerk over minder gebruikers en geeft de individuele gebruikers meer capaciteit. Pulsar is in 2015 afgewerkt.

De 500 miljoen euro die Telenet aan zijn capaciteitsverhoging besteedt zijn “voor een deel” extra investeringen, maar Telenet wil niet kwijt hoe groot dat extra deel is. De operator herinvesteert jaarlijks 20 tot 25 procent van zijn omzet, maar daarin zit ook het gekapitaliseerde deel van de nieuwe aansluitingen. De verwachting is dat er in de toekomst minder aansluitingen nodig zullen zijn, zodat daar kapitaal vrijkomt, zei communicatieverantwoordelijke Ann Caluwaerts. Ook door de afwerking van Pulsar komt vanaf 2015 kapitaal vrij. Telenet investeerde in 2013 372,3 miljoen euro.

Officieel zal de gigabit-capaciteit pas worden uitgerold als de transformatie over vijf jaar is voltooid. Dat is echter een marketingkwestie. Telenet wil daarmee voorkomen dat er in verschillende streken verschillende producten worden aangeboden, bevestigt CTO Micha Berger. De timing van de werken hangt af van het lokale verbruik. “Wij bekijken continu de belasting van de optische nodes”, zei Berger. Plekken met de hoogste bezettingsgraad krijgen voorrang voor de omvorming. Dat betekent dat Telenet weliswaar geen campagne zal voeren met zijn 1 gigabit capaciteit, maar dat sommige regio’s die wel al zullen hebben, vèr voor 2019.

De werken impliceren de lokale onderbreking van alle Telenet-diensten voor de klanten die erdoor getroffen worden. Telenet start daarom een uitgebreide informatiecampagne. Met bedrijfsklanten zullen backup-opties worden bekeken. Belgacom is, ironisch genoeg, één van die backup-opties, maar ook mobiele verbindingen zijn een optie.

Er komt ook een upgrade van de hotspots van Telenet, die inbegrepen is in de 500 miljoen investeringen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois was aanwezig bij de aankondiging. Hij onderstreepte vooral het economisch belang van de investering, die Vlaanderen aan de top zal brengen van de netwerksnelheden in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content