Telenet knijpt p2p-verkeer af

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Telenet voert testen uit rond ‘traffic management’ of ‘traffic shaping’.

Telenet voert testen uit rond ‘traffic management’ of ‘traffic shaping’: het vertraagt bewust de snelheid van peer-to-peertoepassingen (p2p) voor bestandsuitwisseling.

Het was gebruikersvereniging Tik vzw die begin deze week de kat de bel aanbond, waarna De Standaard op het verhaal sprong: Telenet zet de rem op p2p-verkeer. “We willen het effect daarvan uittesten op de capaciteit van ons netwerk”, bevestigt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. Hij benadrukt dat het om een test gaat – zij het dan van onbepaalde duur – waarna eerst zal gekeken worden wat de resultaten zijn, alvorens een beslissing te nemen. “En als we definitieve aanpassingen doen, zullen we daarover communiceren.”

Het gaat voor alle duidelijkheid niet over het gecontesteerde ‘deep packet inspection’ (dpi), dat het Nederlandse KPN gebruikt om het dataverkeer inhoudelijk te analyseren en desgevallend te blokkeren. Dat zou een manier kunnen zijn om inkomstenbedreigende applicaties als Whatsapp (alternatief voor sms) of voice-over-ip te weren. “Wij kijken hoegenaamd niet naar de inhoud van het dataverkeer”, aldus Coenjaerts.

Bij Tik vzw zijn ze echt niet te spreken over praktijken die Telenet toepast. “Ten eerste vinden we het heel erg raar dat Telenet adverteert met hoge snelheden, terwijl je nog geen 5 procent van de beloofde snelheid haalt bij gebruik van de toepassingen die bij grotere snelheid baat hebben. Daarnaast gaat traffic shaping lijnrecht in tegen netneutraliteit.”

Met die uitspraak is het debat daarrond geopend. De discussie over netneutraliteit gaat over de vraag of telecomproviders bepaalde soorten internetverkeer met voorrang dan wel met vertraging mogen behandelen. In ons land liggen daarover enkele wetsvoorstellen op tafel. “Telenet vindt dat die discussie vooral in een Europese context moet gevoerd worden”, aldus nog Coenjaerts. Europa heeft in 2009 een richtlijn uitgevaardigd die stelt dat internetproviders hun klanten duidelijk moeten informeren als bepaalde vormen van netwerkverkeer worden afgeremd. “De geest van de Europese richtlijn is voor ons geen probleem.”

Overigens zegt woordvoerster Frédérique Verbiest van Belgacom dat zij niet aan ‘traffic shaping’ doen. “Wij hoeven dat niet te doen, want wij bieden niet – zoals Telenet – een gedeeld medium aan. Elke klant betaalt gewoon voor de capaciteit die hij wenst.” Ook van dpi is volgens Verbiest bij Belgacom geen sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content