Telenet koopt Base: wat met de zakelijke markt?

© Thinkstock

Beltug ziet positieve zaken in de overname van Base door Telenet. Maar de organisatie stelt zich vragen bij de gevolgen voor de zakelijke en Europese markt.

De organisatie klaagt al langer dan vandaag over het gebrek aan concurrentie op de zakelijke markt. Daarom vraagt het zich af of een duopolie met twee sterke spelers beter is dan een markt met één heel sterke speler. Enerzijds is de convergentie tussen vast en mobiel belangrijk voor bedrijven. “En ook de beloofde investering van Telenet in het mobiele netwerk is positief,” zegt directeur Danielle Jacobs.

Maar Jacobs vraagt zich ook af hoe belangrijk de bedrijfsmarkt wordt in de strategie van Telenet. Base is vandaag nog niet actief bij middelgrote en grote bedrijven.

Van Mobistar verwacht Beltug dat het bedrijf zich zal moeten aanpassen en creatief uit de hoek komen. “Als Mobistar een convergerende telecomspeler wil worden, dan zal dat wellicht alleen in een internationaal verhaal passen. Wat zal Orange (de zakelijke telecomdiensten van Mobistar, nvdr) beslissen?

Een optie is dat Mobistar diensten aanbiedt via de netwerken van Proximus en Telenet. “Als ze op een correcte manier hun netwerk openstellen dan kan Mobistar ook een volledig pakket aanbieden aan bedrijven en particulieren. Maar daarbij moeten we er wel op wijzen dat de opening van de kabel niet voor de bedrijfsmarkt geldt.” ook verwijst Jacobs naar de opening van het Proximus-netwerk dat destijds niet echt vlot liep voor alternatieve spelers.

In een internationale context vraagt Jacobs zich vooral af of Telenet en Proximus zich internationaal gaan positioneren. “Er is nood aan Europese aanbiedingen op de mobiele markt. De internationale mobiele markt is dysfunctioneel. Voor een doorsnee bedrijf is het veel te moeilijk om pan-Europese contracten af te sluiten.”

Daarbij wijst ze ook op het feit dat operatoren evolueren naar dienstenleveranciers die ook beveiliging en cloud aanbieden, waardoor ze in het vaarwater van BT, Microsoft en andere grote spelers terechtkomen.”De schaal van de nodige kennis vergroot. Dit is een uitdaging voor alle spelers, ook voor Proximus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content