Telenet mag Base overnemen

© belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Europese Commissie heeft de overname van Base door Telenet goedgekeurd. Het volstaat dat John Porter en co. hun belang in Mobile Vikings verkopen aan Medialaan.

Telenet kondigde aan dat het Base wilde overnemen voor 1,325 miljard euro op 20 april. Maar de deal moest eerst de goedkeuring krijgen van Europa. De Commissie liet weten dat ze de zaak wilde onderzoeken.

“We willen er zeker van zijn dat consumenten in Belgie geen hogere prijzen en minder keuzes krijgen als gevolg van de overname”, klonk het uit de mond van Eurocommissaris voor Mededinging Marghrete Vestager.

Een onderzoek volgde, net als de aankondiging van Base dat het zijn belang van 50 procent in mobile virtual network operator Mobile Vikings én de klanten van JIM Mobile aan Medialaan zou verkopen. Het bedrijf achter onder andere VTM en Q Music zou ook een deel van de Base-netwerkcapaciteit ter beschikking krijgen, gedurende een periode van vijf jaar.

Die demarches volstonden blijkbaar om de twijfels bij Vestager weg te nemen, want donderdag laat de Europese Commissie weten dat de overname van Base door Telenet kan doorgaan. Tegelijk stipt Vestager aan dat in het oog wordt gehouden of de deal de trend van de dalende prijzen in België niet omkeert.

Medialaan wordt nu dus eigenaar van Mobile Vikings. Het mediabedrijf mag zich voortaan dan ook een full mvno noemen, een telecomoperator die wel zelfstandig werkt, maar die de antennes van een andere operator gebruikt.

Telenet-ceo John Porter noemt de goedkeuring een historische stap. “Nu we verzekerd zijn van het kunnen aanbieden van mobiele diensten op lange termijn, zullen we in staat zijn om een betere ervaring te bieden voor zowel onze klanten als de klanten van Base Company.”

Toezeggingen

Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) hoopt dat de ‘remedies’ die de Commissie voorschrijft (met name het vrijwaren van de rol van de kleinere mobiele virtuele netwerk operatoren en de overname van Mobile Vikings door Medialaan) voldoende zullen zijn voor meer dynamiek op de Belgische telecommarkt en voor sterkere innovatie op de mobiele markt.

De Croo heeft, naar eigen zeggen, in contacten met de verschillende betrokken partijen en stakeholders in dit overnamedossier steeds gewezen op de belangrijke rol van mvno’s die via het netwerk van Base actief waren op de Belgische mobiele markt. “Zij moeten ook na de overname van Base hun rol van innovators en prijsdrukkers kunnen blijven spelen”, aldus de minister.

Voor de klanten van Telenet en Base verandert voorlopig niets.

Update:

De Europese Commissie zal een niet-vertrouwelijke versie van haar beslissing publiceren op haar website van mededingingszaken. Dat gebeurt zodra de betrokken partijen het over die versie eens zijn.

De persdienst van commissaris Margrethe Vestager laat ons echter wel al weten dat andere mvno’s of aspirant-mvno’s zich niet zullen kunnen beroepen op de afspraken die tussen Telenet/Base en Medialaan zijn gemaakt.

De redenering daarachter is dat de voorwaarden voor groothandelstoegang voor mvno’s in België niet verslechteren door de overname van Base, volgens de Europese Commissie. Zij oordeelt dat de stimuli voor Base en Telenet om aan mvno’s groothandelstoegang te geven, niet veranderen door de overname.

Alle mvno’s in België werken op basis van vrijwillige, commerciële, niet-gereguleerde overeenkomsten met de mobiele operatoren. Die zijn juridisch niet verplicht om hun netwerk open te stellen voor anderen, bevestigt toezichthouder BIPT. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content