Telenet neemt Base over

© gf

Telenet heeft Base overgenomen voor 1,325 miljard euro.

Telenet heeft een definitief akkoord bereikt met de Nederlandse KPN-groep. Het Mechelse kabelbedrijf neemt mobiele operator Base over voor 1,325 miljard euro.

Toegang tot netwerk

Door de overname krijgt Telenet toegang tot een mobiel netwerk. Het kabelbedrijf heeft al ongeveer een miljoen klanten voor mobiele telefonie, maar beschikte nog niet over een eigen netwerk. Het gebruikt daarvoor het netwerk van Mobistar.

Door de overname ontstaat een telecombedrijf met een gecombineerde aangepaste omzet vorig jaar van 2,4 miljard euro en een winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen van 1,1 miljard euro.

Investeringen

Telenet verwacht jaarlijkse synergieën te realiseren van 150 miljoen euro op het gebied van kosten en bedrijfsinvesteringen. Het telecombedrijf wil de volgende jaren zowat 240 miljoen euro investeren in Base, onder meer in het mobiele netwerk. Telenet wil de overname financieren door middel van nieuwe leningen en beschikbare geldmiddelen.

De overname is wel nog onderworpen aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Telenet-ceo John Porter spreekt in een toelichting van een “belangrijke strategische en complementaire overname”. Porter: “Met de overname van Base zetten we een belangrijke stap om ons te verzekeren van mobiele toegang op lange termijn, zodat we goed geplaatst zijn om effectief mee te dingen naar de groeiopportuniteiten die zich aandienen in het domein van de mobiele communicatie”.

‘Aantrekkelijke financiële voorwaarden’

Officieel stond Base niet te koop, maar de overname van de KPN-dochter hing al een tijd in de lucht. De Nederlanders zetten Base in 2012 al eens in de etalage, maar de biedingen gingen toen niet door wegens te laag. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgesloten. De Duitse dochter E-Plus werd vorig jaar al verkocht aan Telefónica Deutschland. KPN zegt zich nu volledig te richten op zijn strategie als dienstverlener in Nederland.

KPN noemt in een persbericht het overnamebedrag van 1,325 miljard euro een “aantrekkelijke waardering voor BASE Company van 8,9 keer de EBITDA van 2014”. Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet, noemt de overname een unieke opportuniteit om de mobiele en vaste diensten van Telenet in België uit te breiden. Het bedrijf van miljardair John Malone spreekt van aantrekkelijke financiële voorwaarden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content