Telenet: “Regulering kabel kost ons miljoenen”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bij de presentatie van de halfjaarresultaten van Telenet benadrukte ceo Duco Sickinghe nogmaals dat het bedrijf de geplande openstelling van de kabel zal bevechten.

Bij de presentatie van de halfjaarresultaten van Telenet benadrukte ceo Duco Sickinghe nogmaals dat het bedrijf de geplande openstelling van de kabel zal bevechten.

Sickinghe bevestigde dat het bedrijf in beroep zal gaan tegen de beslissing van de verschillende regulatoren om de kabel open te stellen voor andere spelers. “Juridisch gezien zijn er twee stappen: allereerst een procedure om het proces op te schorten, nadien een procedure ten gronde.” Gevraagd naar de potentiële financiële gevolgen van een openstelling voor Telenet, sprak Sickinghe over “miljoenen euro’s” mogelijke (juridische, technische, …) kosten.

Ook blijkt Sickinghe verbolgen over de manier waarop de regulatoren de opmerkingen over de regulering vanuit Europa zomaar genegeerd hebben. “De belangrijkste vraag van Europa was: wat is het voordeel van die regulering voor de consument? Die vraag heeft nog altijd geen duidelijk antwoord gekregen.” Volgens Sickinghe dreigen de prijzen door de regulering immers net te stijgen, dreigt de content gefragmenteerder te worden en wordt innovatie ontmoedigd.

Nieuw mobiel partnership

Door een ironisch toeval valt de regulering van de kabelmarkt samen met de zware investering van Telenet in mobiel spectrum. Ook daarover wordt door Sickinghe gemord: “Dus eender welke mobiele operator krijgt zonder investering toegang tot het kabelnetwerk, maar wij moeten wel investeren om op de mobiele markt actief te kunnen worden?”

Het strategische belang van die mobiele stap is groot. Ten eerste ziet Telenet er een manier in om als internetbedrijf verder te groeien, gezien het groeipotentieel van mobiel internet en de beperkte penetratie ervan in ons land. Ten tweede voelt het bedrijf dat concurrenten hun fixed-mobile convergentie uitspelen, dus is het een strategische noodzaak om dat ook te kunnen aanbieden. Ook op de bedrijven markt geldt, ten derde, hetzelfde: “We hebben in het verleden al deals misgelopen omdat die organisaties hun vaste en mobiele aanbod bij dezelfde speler wilden zien. Dat kunnen wij voortaan ook aanbieden.

Nu de licentie, samen met Tecteo, is aangekocht, is het wachten op de uitwerking van het mobiele aanbod. Telenet mikt daar op een “nieuw soort mobiel partnership”. Het huidige ‘full mvno’-partnerschap met Mobistar eindigt eind 2012, maar Sickinghe wil toch “zo snel mogelijk een nieuwe overeenkomst afsluiten. En er wordt daarvoor niet alleen met Mobistar gesproken.”

Resultaten Financieel gezien noteerde Telenet in het eerste halfjaar van 2011 solide resultaten. De omzet steeg met 5 procent tot 669,9 miljoen euro. De EBITDA groeide met 7 procent tot 354,1 miljoen euro, of een marge van liefst 52,9 procent van de omzet. De gemiddelde omzet per klant per maand groeide met 8 procent tot 41 euro, omdat almaar meer klanten meer dan één dienst afnemen van Telenet. De b2b-afdeling Telenet Solutions zag zijn omzet groeien tot 45,2 miljoen euro, 15 procent meer dan vorig jaar. Zonder de bijdrage van het overgenomen C-Cure meegerekend steeg de omzet met 5 procent.

Telenet verwacht ook voor de rest van 2011 een gezonde groei. De omzetgroei wordt zelfs iets naar boven bijgesteld – tot + 5,5 à + 6 procent – dankzij de recent aangekochte voetbalrechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content