Telenet rolt IPv6 uit
Telenet is begonnen aan de grootschalige uitrol van IPv6. Een miljoen klanten ontvangen momenteel al zo’n adres.
Telenet is begonnen aan de grootschalige uitrol van IPv6. Een miljoen klanten ontvangen momenteel al zo’n adres.
IPv6 is de opvolger van IPv4 en is een nieuw internetprotocol. Het voornaamste verschil is de vorm: IPv6-adressen zijn langer en bevatten ook letters. Dat laat meer combinaties toe waardoor er meer toestellen op het internet een uniek IP-adres krijgen.
De overgang wordt al enkele jaren voorbereid bij Telenet. Vandaag staan bijna alle kabelrouters van het bedrijf open voor IPv6, samen bereiken die een miljoen klanten. Bij klanten zijn het zij met een draadloze internetmodem (Eurodocsis 3.0 homegateway) die het nieuwe protocol krijgen.
Eindgebruikers zullen in principe weinig merken van het nieuwe protocol. Ook blijft IPv4 de volgende jaren ondersteund. Telenet zegt dat het door de uitrol België bovenaan de wereldranglijst voor IPv6 brengt. Volgens een rapport van Cisco VNI Global IP Traffic Forecast zal tegen 2017 wereldwijd 42 procent van de internetverbindingen compatibel met IPv6 zijn.
Ook andere operatoren zijn bezig met de overstap. Belgacom kondigde vorig jaar aan dat het vanaf begin dit jaar zijn zakelijke klanten naar IPv6 wou brengen en voor de netwerkklanten is dat al begin 2013 gebeurd.
De overstap staat echter al meer dan tien jaar op de agenda van de operatoren. IPv6 werd al in 1998 als standaard gepubliceerd, maar omdat het een investering is die weinig extra’s oplevert, stelden operatoren de overstap zo lang mogelijk uit. Maar dat moment staat nu voor de deur.
Vroeger had je één internettoestel per gezin. Vandaag zijn er meerdere toestellen per persoon. Die groei zorgt er voor dat er al jaren te weinig IP-adressen zijn op IPv4 (maximaal 4,2 miljard). IPv6 heeft in theorie ook een beperkt aantal adressen, maar dat getal is 2 tot de macht 128, wat ruim voldoende is voor de wildgroei aan toestellen die de komende jaren zullen verbinden met het internet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier