Telenet rondt scheiding van Orange sneller af

© belga

Telecombedrijf Telenet zal tegen eind maart 2018 geen gebruik meer moeten maken van het mobiele netwerk van concurrent Orange Belgium. Dat is negen maanden vroeger dan gepland, zo meldt Telenet donderdag bij de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers.

De samenwerking met Orange dateert nog van de periode dat Telenet geen eigen mobiel netwerk had. Het had toen een ‘Full MVNO’-contract met Orange Belgium (toen nog Mobistar). Dat betekent dat Telenet een onafhankelijke mobiele operator was, maar daarvoor het netwerk van Mobistar gebruikte.

Begin 2016 rondde Telenet echter de overname af van de mobiele operator Base. Sindsdien beschikt het over een eigen mobiel netwerk en kon het de samenwerking met Orange afbouwen. Ongeveer een miljoen Telenet-klanten moest worden overgeschakeld van het ene naar het andere netwerk. Telenet kreeg daarvoor tijd tot eind 2018. en betaalt Orande daar 150 miljoen euro voor.

Versnelde scheiding

Maar de scheiding wordt versneld, zegt Telenet donderdag. “Dankzij de snelle modernisering van ons mobiele netwerk kunnen we onze Full MVNO-klanten versneld overschakelen naar ons eigen mobiele netwerk. We streven er nu naar om de overschakeling volledig rond te hebben tegen het einde van het eerste kwartaal van 2018, in plaats van tegen eind 2018 zoals oorspronkelijk gepland.”

Winstdaling

Eind september was ongeveer 54 procent van de klanten op het eigen netwerk gezet. Telenet boekt in het derde kwartaal een ‘niet-geldelijke herstructureringslast’ van 29 miljoen euro voor de versnelde scheiding. Dat is het resterende bedrag van de aan Orange beloofde 150 miljoen euro, dat nu in één keer afgeboekt wordt.

De herstructureringslast is een van de oorzaken van de winstdaling bij Telenet in het derde kwartaal. De telecomoperator boekte een nettowinst van 29,5 miljoen euro, ruim de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet steeg wel, met 4 procent tot 646 miljoen euro.

Partner Content