Telenet start testproject met LTE

Telenet start eind april met een testproject rond LTE, de opvolger van mobiele 3G-communicatie. De bedoeling is na te gaan in hoe verre op die manier mobiele breedband kan aangeboden worden.

Telenet start eind april met een testproject rond LTE, de opvolger van mobiele 3G-communicatie. De bedoeling is na te gaan in hoe verre op die manier mobiele breedband kan aangeboden worden.

Telenet heeft een testlicentie van het BIPT verkregen om in Mechelen een zes maand durend proefproject rond LTE op te starten. Long Term Evolution oftewel 4G is de snellere opvolger van het huidige 3G. “In dit land was er een kabelaanbieder nodig om als eerste gsm-bundels te lanceren. Ik ben blij dat uitgerekend wij nu ook een eerste proefproject rond LTE kunnen aankondigen”, zei ceo Duco Sickinghe.

De betrokken partners in het pilootproject zijn Alcatel-Lucent, VolkerWessels Telecom (voor het infrastructuurgedeelte), Option (leverancier van de dongles) Tyco Electronics en LiveCliq (streaming video). Alcatel-Lucent zal een ‘connected car’ ter beschikking stellen, waarbij een LTE-verbinding in de wagen getest wordt. De test zal lopen in de stad Mechelen en – specifiek voor het testen van de ‘connected car’ – op de autosnelweg E19 tussen Mechelen Noord en Mechelen Zuid. Telenet zal het core netwerk en de nodige antennes zelf aanleggen.

Het proefproject zal 80 Mbps leveren aan elke verbinding. Ook Telenet-klanten in het Mechelse zullen betrokken worden in de trial. Theoretisch laat LTE mobiele download- en uploadsnelheden toe van 150 Mbps en 50 Mbps. “Die geafficheerde snelheden geloven we zelf niet, want zoiets kan alleen kabel”, lachtte Duco Sickinghe. “We willen vooral zélf voelen wat de LTE-technologie ons kan bieden.”

Volgens de ceo is er in België nog een gigantisch potentieel voor mobiele breedband. Onderzoeksbureau Analysys Mason heeft het over een marktpenetratie in ons land van nauwelijks 2 procent. “Niemand heeft in België mobiele breedband al volledig benut. Ik meen dat wij hier een belangrijke rol kunnen spelen”, aldus Sickinghe. Als de test positief uitdraait “zal de operator stappen ondernemen om de technologie breder beschikbaar te maken.”

De LTE-trial past in de evolutie van Telenet naar een ‘Full MVNO’ waarbij het de nodige infrastructuur bij Mobistar huurt. Door de investering in een eigen switch, heeft Telenet ondertussen wel al een volledig eigen core mobile network. Duco Sickinghe bevestigde nogmaals zijn interesse in de veiling van een vierde mobiele licentie waarbij het 4G-spectrum kan bekomen maar waarbij partners aangewezen lijken. Het telecombedrijf zegt wel te wachten tot wanneer de volledige details en alle voorwaarden over de veiling bekend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content