Telenet trekt snelheden op tot 1 Gigabit per seconde

. © Getty Images

Telenet trekt de snelheid van haar internetabonnementen fors op. Vanaf donderdag kunnen klanten zelfs tot 1 Gbps halen.

De aanpassing werd begin deze week doorgevoerd. Oplettende klanten merkten al dat sommige delen van site van Telenet dit weekend niet altijd bereikbaar waren door onderhoud. Op maandag werd duidelijk dat de operator haar abonnementspecificaties had aangepast. De hoogste snelheden gaan voortaan naar 300 Megabit per seconde (Mbps). Later deze week komt er ook een optie om tot 1 gigabit per seconde (Gbps) te gaan.

Consumentenabonnementen

De goedkoopste formule, Basic Internet, gaat van 50 Mbps download naar 100 Mbps download. De upload stijgt van 5 naar 10 Mbps. De prijs blijft identiek, net zoals de downloadlimiet van 150 gigabyte per maand.

Internet Fiber 100 en Internet Fiber 200 worden beiden omgedoopt tot ‘All-Internet’ aan 54 euro per maand zonder datalimiet. Hier stijgt de snelheid tot 300 Mbps.

Wigo en Wigo Home, momenteel aan 200 Mbps, krijgen voortaan ook 300 Mbps. Voor het iets lagere Wigo S en Wigo Home S gaat de snelheid van 100 naar 150 Mbps.

Het recent gelanceerde Yugo-abonnement, zonder digicoder maar met mobiel abonnement en tv-app, krijgt dezelfde boost van 200 naar 300 Mbps downloadsnelheid. Wel komt er een iets lichtere versie, Yugo S, aan 150 Mbps met 10 gigabyte mobiel internet aan 79 euro. Bij de gewone Yugo is dat 101,87 euro met 20 gigabyte mobiel internet per maand.

Een belangrijke nuance is dat de snelheidsverhoging enkel geldt voor de huidige generatie abonnementen. Wie bijvoorbeeld de iets oudere (en goedkopere) Wigo 4 GB heeft krijgt geen snelheidsverhoging. De verhoging is dus ook een handige manier om klanten op oude abonnementen naar een nieuwer (en vaak iets duurder) abonnement te lokken.

Tot 1 Gbps

In haar zakelijk aanbod voegt Telenet een optie toe om snelheden tot 1 gigabit per seconde te krijgen.

Telenet vertelde in 2017 al aan Data News dat het tegen 2019 1 Gbps wil aanbieden. Ook dat komt er aan vanaf donderdag. Op Twitter liet het kabelbedrijf weten dat het vanaf donderdag voor klanten met Business Fibernet in combinatie met de Speedboost-optie (die momenteel tot 400 Mbps gaat), voortaan tot 1 Gbps kan gaan. Ook de gestandaardiseerde fuche voor All-Internet heeft de optie om tot 1 Gbps te gaan voor 15 euro per maand extra. Dat wil zeggen dat ook consumenten de hoge snelheid kunnen krijgen.

Maar ook de zakelijke abonnementen zelf krijgen een upgrade. De snelheid van Business Fibernet stijgt van 240 naar 300 Mbps, met een ongewijzigde uploadsnelheid van 30 Mbps. Opmerkelijk is dat de prijs hier daalt, van 82 naar 52 euro (exclusief BTW). Dat komt omdat dit abonnement voortaan een variabel IP-adres heeft. Een vast IP-adres is voortaan een optie van 28 euro per maand.

Wel verdwijnt het oude Business Fibernet 200. In de plaats daarvan komt Business Fibernet S. Dat abonnement, eveneens met variabel IP-adres, kost voortaan 32 euro per maand (zonder BTW) waar Business Fibernet 200 nog 52 euro per maand kostte. Al ligt ook de snelheid en downloadlimiet hier lager dan het abonnement dat wordt vervangen.

Ten opzichte van Business Fibernet 200 zakt de downloadsnelheid van 200 Mbps naar 150 Mbps. De uploadsnelheid zakt van 25 naar 15 Mbps en het downloadvolume zakt drastisch van 3 terabyte naar 200 gigabyte.

Update 12 uur:

De optie Speedboost 1 Gbps is niet enkel voorbehouden voor zakelijke abonnees. Techzine.be en twittergebruiker Jens Veraa merken op dat dit ook in de gestandaardiseerde fiche van All-Internet wordt vermeld. Het artikel werd hiervoor aangepast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content