Telenet ‘verbreedt digitale snelweg’ in Gent

© Belga

Na Mechelen is Telenet in Gent gestart met ‘De Grote Netwerf’; het verbreden van de digitale snelweg om tegen 2019 internetsnelheden van minstens één gigabit per seconde te kunnen aanbieden.

De komende jaren worden in Vlaanderen 1,8 miljoen taps aan woningen aangepast, net als 150.000 versterkers op de coaxkabels, om de bandbreedte bijna te verdubbelen tot één gigahertz (GHz), waardoor tegen 2019 internetsnelheden van minstens één 1Gbps aangeboden zullen worden.

‘We bieden momenteel 160 megabit per seconde aan, maar dat zal in de loop van de jaren gradueel opgevoerd worden, afhankelijk van de capaciteitsbehoefte’, zegt Ann Caluwaerts, senior vice president Corporate Affairs and Communications van Telenet.

De investering is goed voor 500 miljoen euro en levert 250 jobs op, vooral bij onderaannemers.

De komende vijf jaar zullen elke dag dertig ploegen van acht mensen aanpassingen verrichten op het 70.000 kilometer lange netwerk, waarbij de meest belaste plaatsen voorrang krijgen.

Met de investering wil Telenet inspelen op de toekomstige digitale behoeften. ‘Het dataverbruik is de laatste vijf jaar verdrievoudigd en we verwachten nog eens een verdrievoudiging in de komende vijf jaar’, zegt Caluwaerts. ‘Steeds meer mensen streamen films en series, maar het opent bijvoorbeeld ook deuren voor innovaties in de digitale economie.’

Na het commercieel centrum van Mechelen, wordt de EAP-technologie vanaf 17 november uitgerold in Gent. Via het slimme ‘Wi-Free’-netwerk moet maar een keer aangemeld worden, waarna een automatische connectie volgt met homespots en hotspots. (Belga/MI)

Partner Content