Telenet verhoogt datavolume ExpressNet van 12 naar 20 gigabyte

Vanaf augustus, of mogelijk al iets vroeger, trekt Telenet de datalimiet van zijn standaard ExpressNet-internetabonnement, dat 42,9 euro per maand kost, op van 12 naar 20 gigabyte. Het duurdere TurboNet abonnement van 61,3 euro gaat van 35 naar 60 gigabyte.

Vanaf augustus, of mogelijk al iets vroeger, trekt Telenet de datalimiet van zijn standaard ExpressNet-internetabonnement, dat 42,9 euro per maand kost, op van 12 naar 20 gigabyte. Het duurdere TurboNet abonnement van 61,3 euro gaat van 35 naar 60 gigabyte.

“Wij verwachten dat daarmee alleen nog een zeer kleine minderheid van de klanten één keer per jaar tegen een volumelimiet aanloopt,” zegt gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe van Telenet. Aan ExpressNet- en TurboNet-klanten die nog meer willen gebruiken, belooft hij dat ze na de zomer “vrij grote en zeer aantrekkelijk geprijsde volumeblokken” zullen kunnen bijkopen.

In april was al uitgelekt dat Telenet aan klagers over de datalimieten als commerciële geste extra volume gaf. “Een commerciële test” heette dat toen officieel.

Met zijn nieuwe limieten springt Telenet weer voorbij Belgacom, dat voor zijn standaard “Go”-abonnement ook een datalimiet van 12 gigabyte hanteerde en voor zijn duurdere formules 30 gigabyte. Belgacom gaf wel al 17 gigabyte aan Go klanten die internet in een bundel kochten.

Eerder had Telenet de datalimiet voor zijn goedkoopste formules BasicNet (20 euro) en ComfortNet (30,6 euro) al verdubbeld naar respectievelijk 1 en 2 gigabyte. De prijs van bijkomend volume voor die klanten, wordt vanaf de zomer met 80 procent verlaagd.

Voorzitter Rudi Vansnick van de vereniging van Telenet-gebruikers TIK vzw had verwacht dat de verhoging in de richting zou gaan van wat internet service provider Scarlet recent is gaan aanbieden. Scarlet, waarop Belgacom een bod heeft gedaan, heeft momenteel maandabonnementen van 25,65 euro met 60 gigabyte inbegrepen en van 30,75 euro met 100 gigabyte inbegrepen, telkens met een maximale downloadsnelheid van 20 mbps.

Daarmee vergeleken is de verhoging van 12 naar 20 gigabyte in de meest populaire formule van Telenet natuurlijk bescheiden. Volgens Rudi Vansnick verwachten zijn leden ook geen aanpassing, maar een afschaffing van de datalimieten. “In de plaats kan Telenet een “fair use” politiek invoeren,” zegt Vansnick. Excessieve gebruikers worden dan op een lagere downloadsnelheid gezet. In onder meer Nederland en in Japan, waar een zusterbedrijf van Telenet sinds enkele maanden 160-megabit-per-seconde internet aanbiedt voor omgerekend 60 dollar, bestaan er geen datalimieten.

Datalimieten zijn een verborgen kost voor wie werkelijk gebruik gaat maken van vooral de videodiensten die het internet vandaag overvloedig biedt – vooral voor gezinnen met meerdere computers en kinderen op schoolgaande leeftijd, zegt Rudi Vansnick. Ook software-updates, proefversies van spelletjes en zelfs het courant vervangen van radio door internetradio zijn grote volumevreters, onderstrepen reacties op de site TIK.be, waar men opgewonden is over de suggestie van Telenet-gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe dat werkelijke grootgebruikers waarschijnlijk niet helemaal kosjer bezig zijn.

Michael Fries, de baas van de Liberty Global-groep waartoe Telenet behoort, kreeg de vraag maandag door een groep Belgische journalisten voor de voeten geworpen. Wat hij dacht van datalimieten? Mike Fries: “Het is allemaal zeer marktspecifiek. In Nederland, waar we 80 procent breedbandpenetratie hebben en 6 tot 7 providers, zullen we het direct (knipt met de vingers) voelen in onze maandelijkse verkoopsresultaten als we iets doen dat de consumenten niet leuk vinden. Het komt echt neer op de markt en op wat de consumenten u vertellen dat ze willen accepteren. Elke markt zal verschillend zijn.” Probleem in België is dat de dominerende providers al zeer vroeg bijna identieke datalimieten hebben ingevoerd. Daardoor werd de concurrentie op dat punt buiten spel gezet. Belgacom heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van Telenet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content