Telenet verliest alleenheerschappij op de kabel

© iStock

Het Hof van Beroep blijft bij de beslissing dat Telenet zijn kabel moet openstellen voor andere spelers. Proximus is blij, maar Mobistar verwacht nog meer inspanningen van de regulatoren.

De openstelling van de kabel werd al in 2011 beslist door de regulatoren en maakt het mogelijk dat spelers zoals Mobistar, die geen eigen kabelnetwerk hebben, wel digitale tv en vaste internetdiensten kunnen aanbieden via kabelspelers als Telenet. Telenet is het daar niet mee eens en ging in beroep tegen die beslissing, maar vangt nu bot.

De uitspraak is op dit moment vooral belangrijk voor Mobistar, dat de beslissing met de glimlach verwelkomt. Hierdoor zijn immers bijna alle obstakels van de baan voor een tv-aanbod via het netwerk van Telenet. Al blijft het bedrijf er bij dat de financiële en bepaalde operationele voorwaarden nog beter moeten om een winstgevend aanbod te kunnen lanceren. Met andere woorden: Het wholesale-aanbod van Telenet mag door de regulator een stuk goedkoper en praktischer gemaakt worden op korte termijn. Anders scheurt Mobistar zijn broek aan het kabelavontuur.

Ook Proximus is blij met de beslissing. “Volgens Proximus bevestigt deze uitspraak dat het erg belangrijk is om de netwerken in ons land op een gelijke manier te reglementeren, ” klinkt het in een mededeling. “Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en is de beste garantie voor consument en economie. Deze uitspraak moet er voor zorgen dat er in de toekomst nog meer werk gemaakt wordt van een volwaardige gelijke behandeling van de netwerken in ons land.”

Proximus zelf is ook kandidaat om toegang te krijgen tot het netwerk van Telenet, wat mogelijk is onder de huidige beslissing. De operator gaat dit nog bespreken met het kabelbedrijf.

Voor een nationale regeling is het wel nog even wachten. Telenet moet dan wel zijn kabelnetwerk openen voor de concurrentie, voor andere kabeloperatoren is er nog geen uitspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content