Telenet wil kmo’s naar de cloud brengen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Telenet lanceert vanaf 2 april CloudOffice: een online platform voor zelfstandigen en kmo’s, waarmee de telco naar eigen zeggen 80% van de it-behoeften van kmo’s afdekt.

Telenet lanceert vanaf 2 april CloudOffice: een online platform voor zelfstandigen en kmo’s, waarmee de telco naar eigen zeggen 80% van de it-behoeften van kmo’s afdekt.

Telenet heeft zijn zinnen gezet op de markt voor zelfstandigen en kmo’s: niet alleen om hen connectiviteit aan de man te brengen, maar ook om hen via een virtuele kantooromgeving naar de cloud te trekken. CloudOffice heet de oplossing die in drie formules gegoten wordt, en waarvan de eerste (‘CloudOffice Basic’) vanaf 2 april beschikbaar zal zijn.

Het gaat om een online platform met een ‘single sign-on’ waarop een aantal diensten draaien. Om te beginnen een mailbox van 25 GB (Microsoft Exchange) met anti-virus en anti-spam en een kalender, maar ook document sharing (Nomadesk Teamserver). Wat de oplossing uniek moet maken, is de integratie van Microsoft Lync voor voice, al zullen klanten daar nog even geduld moeten voor hebben. “De ‘hosted multitenant versie van Lync is nog niet beschikbaar”, zegt John Myklebust, director datacenter, cloud & applications bij Telenet.

Extra applicatie op komst De bedoeling is om op korte termijn nog extra applicaties toe te voegen. “Die gaan we zelf niet bouwen. We gaan daarvoor in zee met partners”, verduidelijkt Myklebust. Zo zal ook een e-facturatieoplossing van UnifiedPost toegevoegd worden, net alseen applicatie voor boekhouding (accounting) en videobewaking. Namen wil Myklebust nog niet kwijt, omdat er nog met meerdere partijen onderhandeld wordt.

Aan de basis van het platform ligt de technologie van het overgenomen Hostbasket dat hiermee volledig geïntegreerd wordt. Naar eigen zeggen komt Telenet met dit aanbod tegemoet aan 80% van de it-behoeften van kmo’s met maximaal 20 à 25 werknemers. Het Basic-aanbod zal verkocht worden vanaf 2 april via resellers. Het wordt overigens druk in de cloudmarkt voor kmo’s, want ook Belgacom en Mobistar vissen in deze vijver. Bovendien komt Telenet ook in concurrentie met bijvoorbeeld Google Apps, en traditionele hostingbedrijven die ondertussen ook virtuele kantooromgevingen aanbieden zoals Combell.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content