Telenet ziet ‘over the top’ content niet als bedreiging

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Telenet is niet bang van Netflix, Hulu en andere contentaanbieders. Dat zei ceo Duco Sickinghe in een panelgesprek op het Cable Congress in Brussel.

Telenet is niet bang van Netflix, Hulu en andere contentaanbieders. Dat zei ceo Duco Sickinghe in een panelgesprek op het Cable Congress in Brussel.

‘Follow the customer, not the cable’, was de titel van het panelgesprek waarin naast Sickinghe ook hooggeplaatsten deelnamen van Virgin Media, Viacom (MTV), SeaChange (aanbieder van video-on-demand platformen) en ProSiebenSat (ex-eigenaar van VT4).

Duco Sickinghe mocht het debat inleiden, en schetste een beeld van de Telenet-strategie. Hij had het uiteraard ook over Yelo. “Eigenlijk hadden we al in 2007 een aanbod om op de pc naar televisie te kijken. Maar niemand keek naar PCTV”, zei Sickinghe. “Naar Yelo kijkt nu een kwart miljoen mensen: 60% via pc, 40% via iPad. De kids-content wordt trouwens dubbel zoveel bekeken.”

Dankzij internet

Sickinghe zette meteen de toon door te stellen dat meer devices goed nieuws zijn, “want meer eyeballs, en digitale devices betekenen ook minder capex-kosten”. De ceo ziet in Telenet ook een agreggatorrol voor het web weggelegd. Internet ziet hij zeker niet als een vijand voor kabeltelevisie. “Internet is de reden dat we vandaag staan waar we staan. Kabel is uitstekend geplaatst om internetvideo te transporteren. Bovendien zijn we zeker nog 7 à 8 jaar verwijderd van het verdwijnen van de settopbox”, zei Sickinghe.

De ceo verwees uitgebreid naar gesprekken die hij had met belangrijke tv-spelers in de Verenigde Staten. “Het streamen van grote evenementen zoals de NBA is in de VS een zure ervaring gebleken. Ik zie ook dat videospelers als HBO en Time Warner slimmer zijn dan hun muziekcollega’s. Het zullen de majors zijn die zullen beslissen welke kant het op gaat en niet wij. Majors willen vooral stabiliteit. Zij hebben gezien wat er met de muziekindustrie gebeurd is, en willen niet dezelfde weg opgaan.”

Bezorgd om Netflix?

Op de vraag of hij bezorgd is over de opkomst van Netflix, Hulu en andere ‘over the top’ (OTT) contentleveranciers, antwoordde Sickinghe ontkennend. “De grote spelers in de VS zijn nog niet overtuigd van Netflix. Hun model is gewoon nog niet rond. Al ben ik er wel van overtuigd dat er OTT-spelers naar Europa zullen komen. De BBC iPlayer is daar eigenlijk een voorbeeld van, want een soort OTT-agreggator. Ook in België zullen er wel OTT-deals komen”, zei Sickinghe. “Het bereik van YouTube bijvoorbeeld is in België zo groot aan het worden als dat van grote traditionele tv-kanalen, dus misschien zijn partnerships wel aan de orde”, aldus nog de Telenet-ceo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content