Telenetklanten surfen nu ook op Voo-wifi

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Telenet heeft een wifi roaming-overeenkomst gesloten met de Waalse evenknie Voo (Tecteo).

Samen met het bijgewerkte King & Kong aanbod en de introductie van 4G, kondigde Telenet ook aan dat internetklanten voortaan kunnen gebruik maken van ‘homespots’ – oftewel de residentiële aansluitingen die een wifi-gastsignaal uitsturen – in Wallonië. Het telecombedrijf sloot daartoe een overeenkomst met Voo; zeg maar de Waalse evenknie van Telenet. Omgekeerd kunnen Voo-klanten ook gebruik maken van de Telenet-homespots. Samen gaat het om ongeveer 1,2 miljoen plaatsen waar een wifi-signaal opgepikt kan worden: 1 miljoen aan Telenet-zijde, en zo’n 250.000 aan Waalse kant. Via de deal kunnen klanten van Telenet voor de eerste keer ook van telecomdiensten in het zuidelijke landsgedeelte genieten.

Buitenlandse plannen

Telenet geeft daarnaast aan dat het ook aan uitbreiding van het Wi-Free netwerk in het buitenland denkt. Concurrent Belgacom heeft al langer zo’n buitenlands wifi-aanbod via een deal met Fon.

Telenet wil graag dat ook andere kabeloperatoren van de Liberty Global groep zoals UPC in Nederland en Virgin Media in het Verenigd Koninkrijk zo’n wifi roaming-overeenkomst afsluiten. In Londen bijvoorbeeld baat Virgin Media het wifi-netwerk in de metro uit, maar ook in Nederland zijn heel wat homespots te vinden.

De uitdaging ligt momenteel vooral op technisch vlak, om er voor te kunnen zorgen dat de unieke Telenet-login ook in die landen gebruikt zou kunnen worden.

Hotspot 2.0

Daarnaast is Telenet ook van plan om de hotspot 2.0 standaard te omarmen. Die laat toe om als klant van het ene wifi-netwerk op het andere te springen, zonder dat je opnieuw moet inloggen. De authenticatie gebeurt dan op simkaartniveau, zodat je niet meer opnieuw moet inloggen met je unieke Telenet-id. De inloggegevens worden dus bewaard op je simkaart, en dat impliceert wel dat je voor deze dienst een nieuwe simkaart zal nodig hebben. Telenet hoopt nog dit jaar ‘hotspot 2.0’ te kunnen lanceren.

Een mogelijke commerciële insteek zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je de Triiing-app ook op een gratis wifi-netwerk van een Telenet-partner in het buitenland gebruikt, om vanuit dat land gratis of goedkoop te bellen via de app op je smartphone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content