Telenetmanagement gecompenseerd voor uitkering van 656 miljoen

Een aantal managers-optiehouders van Telenet geniet onrechtstreeks dan toch van de 6 euro per aandeel die de Mechelse telecomoperator op of rond 19 november zal uitkeren. Dat schrijft Trends deze week.

Een aantal managers-optiehouders van Telenet geniet onrechtstreeks dan toch van de 6 euro per aandeel die de Mechelse telecomoperator op of rond 19 november zal uitkeren. Dat schrijft Trends deze week.

Zij ontvangen geen cash, maar wel extra opties. Dat stond al gewoon in de uitnodiging tot de algemene vergadering van Telenet van 17 augustus.

[Vorige week] antwoordde woordvoerder Jan De Grave van Telenet negatief op onze vraag of ook de optiehouders genoten van de uitkering van 6 euro per aandeel. Neen, was de redenering. De opties geven recht op winstcertificaten en die kunnen pas na vijf maanden in aandelen worden omgezet. Aangezien de opties niet waren uitgeoefend, konden ze tegen 19 november geen aandelen worden en liep het management van Telenet de uitkering mis. Voor Duco Sickinghe, die 960.000 opties heeft, maakte dat een verschil van 5,76 miljoen. Meteen stond ook vast dat het management geen eigenbelang kon worden verweten bij de controversiële uitkering aan de aandeelhouders.

Vorige maandag belde Jan De Grave de redactie met een verduidelijking. Weliswaar kwamen de optiehouders niet in aanmerking voor de uitkering, maar de ‘Corporate Actions Policy” van Euronext Brussels, waarop Telenet noteert, bepaalt wel dat ze niet mogen worden benadeeld door uitzonderlijke dividenden of kapitaalverminderingen. Daarvoor moeten ze worden gecompenseerd door een verhoging van hun aantal opties en een verlaging van de uitoefeningsprijs, via de zogenaamde ‘ratiomethode’. Stel dat de kostprijs van het aandeel 25 euro is voor de uitbetaling en 19 euro nadien, dan wordt het aantal opties verhoogd met 19/25sten en wordt de uitoefenprijs met 19/25sten verlaagd. Daardoor blijft zowel de beurswaarde van het potentiële aandelenpakket als de kostprijs van de uitoefening van de opties voor en na de transactie gelijk. “De aanpassing is bijgevolg neutraal vanuit economisch oogpunt,” meent Jan De Grave. Het komt erop neer dat de optiehouders de uitbetaling niet in cash krijgen, maar in aandelen worden gecompenseerd.

In totaal heeft het topmanagement van Telenet 1,5 miljoen opties die uitoefenbaar waren aan 6,66 euro per stuk. Tweeëndertig andere personeelsleden hebben samen 1.083.000 opties die uitoefenbaar waren aan 8,33 euro. Volgens Jan De Grave komen in totaal 1.652.256 opties in aanmerking voor de compensatieregeling.

Overigens is de herwaardering van het optiepakket uitgelegd in de [uitnodiging] voor de algemene vergadering van de aandeelhouders van Telenet Group Holding op 17 augustus jl. “Ze is op de algemene vergadering uitgebreid besproken,” preciseerde woordvoerder Jan De Grave in een nieuw telefoontje woensdagochtend.

Het zal wel de vakantieperiode geweest zijn die maakte dat noch hijzelf, noch analisten van twee grootbanken ons eerder op de clausules wezen.

Bron: Trends.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content