Televisie via internet: WeePee start met belangrijkste zenders
De eerste Vlaamse distributeur van televisie via het internet is operationeel. WeePeeTV levert 15 kanalen voor een bedrag vanaf 10 euro per maand.
De eerste Vlaamse distributeur van televisie via het internet is operationeel. WeePeeTV levert 15 kanalen voor een bedrag vanaf 10 euro per maand.
In de kapel van het Vlerick-gebouw in Gent is WeePeeTV boven de doopvont gehouden. Dat is televisie via het publieke internet op verschillende platformen: smartphones, portables en tablets. Televisietoestellen zitten nog niet in het lijstje. Daarvoor is het wachten op de decoder, die WeePeeTV belooft uit te brengen.
De echte krachttoer is dat WeePeeTV distributierechten voor de belangrijkste tv-zenders heeft verworven. VTM, Eén, 2BE, Canvas en Ketnet/Op12 zitten bij WeePeeTV vast in het abonnement.
Daarnaast kan de abonnee 10 zenders vrij kiezen uit het aanbod. De lijst omvat voorlopig Kanaal Z, Acht, BBC 1, BBC 2, BBC Entertainment, VoxAfrica, AFTV, Life!TV, Jim, Vitaya, vtm K-Zoom, RTP, ATV, TVL, Focus-WTV, The Player channel en de Engelse versie van Al Jazeera. De abonnee kan zijn keuze uit die zenders elke dag veranderen.
De Waalse en de Nederlandse zenders ontbreken, maar gedelegeerd bestuurder Andrew Turner van WeePeeTV verwacht wel dat die binnenkort over de brug komen. Nog een reeks andere contracten zitten in de pijplijn.
WeePeeTV zal ook op de markt komen met een afzonderlijk aanbod aan erotische zenders.
Richtprijs 10 euro
De prijszetting voor de 15 kanalen is 10 euro per maand voor wie een abonnement neemt van een jaar. Andere formules zijn 12 euro voor één maand of 33 euro voor 3 maanden.
Het gaat wel over een abonnement dat aan één login is gekoppeld. Het signaal kan op verschillende platformen worden bekeken, maar slechts op één platform tegelijk. “Verander je van apparaat, dan valt het signaal op het vorige apparaat uit”, zegt Demeyere.
Aangezien WeePeeTV gewoon over het publieke internet loopt, kan een abonnement in principe overal in de wereld worden gebruikt. Dat geldt echter niet voor de zenders. “De rechten van sommige zenders zijn beperkt tot een bepaald geografie. Andere zijn wel overal te bekijken”, zegt Demeyere.
Kinderziektes
In onze eerste ervaring, over een Belgacom-verbinding, vielen kanalen soms weg. Daarna verscheen het bericht: “We are unable to connect to the content you’ve requested”. Met Safari als browser op MacOS bevroor soms het beeld, terwijl de klank doorliep. “Er kunnen kinderziektes zijn”, geeft Chris Demeyere toe. “Daarom is dit ook een ‘soft launch’ (letterlijk: zachte lancering)”.
De kwaliteit van de kanalen zelf is 420i, standaard televisiekwaliteit. Volgens woordvoerder Chris Demeyere ligt het verbruik, afhankelijk van de graad van beweging in het beeld, tussen 400 en 900 megabyte per uur.
De vereiste bandbreedte met het Http Live Streaming protocol van WeePeeTV is 1,5 tot 2 megabit per seconde, volgens Chris Demeyere.
Android-gebruikers moeten minstens versie 4.01 hebben, Apple-fans minstens iOS 4. Op computer werkt WeePeeTV zowel onder MacOS als onder Windows. Het Oostendse WeePee New Media Ventures, het bedrijf achter WeePeeTV, noemt zich de uitdager van Telenet en Belgacom. Tegelijk ziet WeePee NMV zijn tv-aanbod vooral als een uithangbord voor de groothandelsdiensten die het aan andere operatoren wil leveren. (BL)
&file=mp4%3A%2FBBT%2FWEEPEE_______CODE2FPL_20121218.mp4&image=http%3A%2F%2Fimages16.knack.be%2Fimages%2Fresized%2F400%2F022%2F343%2F809%2F6%2F460_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF%2Fimage%2F4000223438096.jpg&skin=http%3A%2F%2Fkanaalz.knack.be%2Fstatic%2Fthemis%2Fscripts%2Fgalleria%2Froularta%2Fskins%2Fslim%2Fslim.zip&streamer=rtmpt%3A%2F%2Frtsp.roularta.be%2Fptl-rtsp-roularta%2F
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier