Telt de aarde in 2015 meer gsm-aansluitingen dan mensen?

© Belga

In de loop van volgend jaar zullen er meer mobiele telefoonaansluitingen zijn op onze planeet dan dat er mensen rondlopen, blijkt uit een onderzoek van de Zweedse telecomreus Ericson.

In de loop van volgend jaar zullen er meer mobiele telefoonaansluitingen zijn op onze planeet dan dat er mensen rondlopen, blijkt uit een onderzoek van de Zweedse telecomreus Ericson. Eerder voorspelde een gespecialiseerd VN-agentschap ook al dat er begin volgend jaar meer mobiele telefoons dan mensen zouden zijn.

In het eerste kwartaal van 2014 waren er volgens Ericson 6,8 miljard mobiele verbindingen, maar dat aantal zal in het komende jaar explosief toenemen door bijkomende mobiele internetaansluitingen, meent Ericson. De groei zal zelfs van die aard zijn dat er in 2015 voor meer mobiele aansluitingen zullen zijn dan mensen, aldus nog de telecomreus.

Een andere voorspelling is dat in 2019 zestig procent van de 9,2 miljard mobiele aansluitingen voor een smartphone zullen gebruikt worden, daarbij ook 2,6 miljard verbindingen via het snelle 4G LTE-netwerk. Een vierde van die 4G-gebruikers woont dan in China. In de VS zou 4G al goed zijn voor 85 procent van de mobiele verbindingen.

Een en ander heeft tot gevolg dat er in 2019 tien keer meer dataverkeer via de mobiele toestellen zal verlopen dan in 2013. De helft ervan zou videomateriaal doorzenden. In het eerste kwartaal van 2014 was er overigens al meer dataverkeer op te tekenen dan in het hele jaar 2011.

De telecomindustrie is intussen druk in de weer met het ontwikkelen van een nog sneller datanetwerk: 5G. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content