Tenten in een kennismaatschappij

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het bloggen zou hij overlaten aan zijn dochters, zei ie toen hij aan de slag ging bij Microsoft.

Het bloggen zou hij overlaten aan zijn dochters, zei ie toen hij aan de slag ging bij Microsoft.

Maar toen topman Phillip Vandervoort zelf moest kamperen om zijn kinderen in te schrijven aan de Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege greep hij toch naar z’n toetsenbord. En terecht. Het is gewoon tenenkrullend dat ouders twee weken lang hun tenten moeten opslaan om hun bloedjes in te schrijven. Twee weken, bij vriestemperatuur, regen en wind. Als de directeur gevraagd wordt of hij ook zou kamperen, antwoordt hij doodleuk dat hij niet in die situatie zit, en dat hij het niet zou kunnen, want hij moet werken. Sint-Jan Berchmans is trouwens niet de enige school waar een tijdelijk tentenkamp oprijst. De ouders organiseren zich al beter ‘want ze brengen kampeerstoeltjes mee’.

Het zijn taferelen die je in deze kennismaatschappij niet mag en kan tolereren. Terwijl scholen uitgerust worden met draadloze wifi-oplossingen, laptops en intelligente borden, zitten ouders aan te schuiven, want ‘voorinschrijven mag niet’. Dat onze politici ingrijpen, verdorie. Wat een beeld tonen we de buitenwacht? Expats in Brussel geloven hun ogen niet. Wat een gedoe hier om je kinderen op school te krijgen. In een aantal scholen zoals in Leuven kan inschrijven al via een call center. Het komt er dan ook nog op aan om als eerste ‘binnen te geraken’.

De hele familie belt dus mee. Ook geen ideale situatie, maar alleszins beter dan als daklozen langs de straat te hangen. En waarom zou er geen website kunnen worden opgezet? We leven toch in 2009! Ze staan wel op Facebook, onze beleidsmakers, maar maken ze ook gebruik van de it-mogelijkheden om dergelijke vaudevilles uit het straatbeeld te weren? Zoals Phillip Vandervoort schrijft: ‘De belangrijkste factor om een probleem op te lossen, is eraan te beginnen. Begin eraan! Nu!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content