Teradata neemt Aster Data over

Datawarehousingspecialist Teradata koopt voor 189 miljoen euro (263 miljoen dollar) Aster Data Systems.

Datawarehousingspecialist Teradata koopt voor 189 miljoen euro (263 miljoen dollar) Aster Data Systems.

Aster Data een databaseleverancier die grote hoeveelheden ongestructureerde data kan verwerken. Het bedrijf staat bekend om zijn nCluster-database, een hybride database die draait op parallelle clusters en kan grote hoeveelheden workloads analyseren. Aster Data heeft ook patent op SQL-MapReduce, dat geschikt is voor datawarehousing van gestructureerde en ongestructureerde data. MapReduce is een door Google geïntroduceerd framework voor het in korte tijd uitvoeren van berekeningen over heel grote hoeveelheden data, vaak meerdere petabytes.

Aster Data levert zijn ‘big data’-analyse software op een Dell PowerEdge-C appliance. Teradata gebruikt zelf ook hardware van Dell voor zijn Enterprise Data Warehouse (EDW)-cluster appliances.

Vandaag zijn er al veel grote online bedrijven die gebruikmaken van de technologie van Aster Data. Zij gebruiken een clusterdatabase waarbij de informatie, die verspreid wordt over servers, gelaagd wordt geanalyseerd. Bedrijven zoals LinkedIn, Akamai en MySpace gebruiken de tools van Aster Data voor het analyseren, waar online clicks vandaan komen of connecties van mensen op sociale netwerken. Ook kan er online fraude worden opgespoord.

Teradata had al in 2010 11 procent van de aandelen van Aster Data gekocht. Nu worden de resterende aandelen overgenomen. Teradata is de laatste tijd op overnamepad. In december 2010 kocht het Aprimo voor ongeveer 400 miljoen euro (525 miljoen dollar). Dat is een leverancier van webgebaseerde marketingmanagementsoftware.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content