Teruggefloten datawet heeft weinig impact op Belgische providers

Pieterjan Van Leemputten

De Belgische internetproviders willen graag snel duidelijkheid nu het Europees Hof van Justitie de Europese datarichtlijn ongeldig heeft verklaard. Maar voor België verandert er voorlopig weinig.

De Belgische internetproviders willen graag snel duidelijkheid nu het Europees Hof van Justitie de Europese datarichtlijn ongeldig heeft verklaard. Maar voor België verandert er voorlopig weinig. De Europese dataretentierichtlijn uit 2006 werd recent pas omgezet naar een Belgische wet; Daardoor moeten alle providers gegevens van hun klanten bijhouden in het kader van de speurtocht naar terroristen. Maar die gegevens filteren en bewaren kost de telecomsector veel geld.

Nu er vanuit de Europese Justitie ernstige vragen worden gesteld over de omvang van de richtlijn vragen de providers duidelijkheid van de federale regering. Zij willen immers niet investeren in infrastructuur die nadien niet langer verplicht blijkt te zijn.

Maar voor België verandert er voorlopig niets. “Ook zonder richtlijn kunnen we een wet maken over het bewaren van gegevens,” klinkt het bij de woordvoerder van minister van telecommunicatie Johan Vande Lanotte. De toetsing van die wet is voor het Grondwettelijk Hof.

Verder bevat de Belgische wet striktere regels. Zo moet er duidelijker geformuleerd worden wanneer gegevens worden opgevraagd en blijft de bewaringstermijn beperkt tot één jaar. De schrapping van de Europese dataretentierichtlijn heeft daarom geen directe impact op de Belgische omzetting ervan omdat het niet om dezelfde regels gaat. Wel loopt er momenteel een procedure voor het Belgisch Grondwettelijk Hof dat moet bepalen of de Belgische wet de vrijheden en privacy van burgers schendt.

De Europese regelgeving wordt, behalve bij internationale verdragen, overigens niet getoetst bij het Hof van Justitie; Daarom kan de richtlijn acht jaar na datum alsnog worden veruggeroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content