Tesla geeft patenten vrij

Na eerdere speculatie maakt tesla’s ceo Elon Musk bekend dat zijn bedrijf er geen problemen mee heeft dat andere autoproducenten technologie van het bedrijf overnemen.

Na eerdere speculatie maakt tesla’s ceo Elon Musk bekend dat zijn bedrijf er geen problemen mee heeft dat andere autoproducenten technologie van het bedrijf overnemen.

Technisch gezien geeft Tesla geen patenten op. Wel zal het geen patentrechtszaken aanspannen tegen wie ‘in good faith’ de technologie van het bedrijf wil gebruiken. Afgaande op de blogpost van Musk krijgen constructeurs dus niet zomaar inzage in de bouwplannen van de elektrische wagen.

Musk gaf de afgelopen dagen al hints dat zijn bedrijf iets ongezien zou doen met betrekking tot patenten en technologie. Dat wordt nu in praktijk omgezet. Als reden haalt Musk aan dat patenten geen goede zaak zijn voor technologische vooruitgang.

“Als we het pad ruimen voor het creëren van aantrekkelijke elektrische wagens, maar dan dat pad achter ons vullen met landmijnen van intellectuele eigendommen, dan is ons handelen in contract met ons doel.”

De reden dat Tesla al die jaren wel patenten aanvroeg (en kreeg) was omdat het bedrijf vreesde dat grote autocontructeurs hun technologie zouden stelen en vervolgens Tesla zouden wegconcurreren door hun enorme productiecapaciteit. “We hadden niet fouter kunnen zijn. De spijtige realiteit is het omgekeerde: programma’s voor elektrische wagens bij de grootste producenten zijn klein tot onbestaande en zijn minder dan één procent van de totale wagenverkoop.”

De vraag is nu hoe constructeurs als Ford, General Motors, Volvo of Audi zullen reageren en of dit kan leiden tot een hoop elektrische wagens van verschillende merken. Al dan niet compatibel met de zogenaamde superchargers, de oplaadpunten die Tesla in de VS en stilaan in Europa (20 punten momenteel) plaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content