Tesla laat auto ook zelfstandig rijden zonder chauffeur

© BELGA
Wim Kopinga Freelance journalist

Tesla heeft een software-update verspreid waardoor sommige modellen zichzelf kunnen parkeren en uit een parkeerplaats naar de chauffeur kunnen rijden, zonder een persoon aan het stuur.

Nog niet zolang geleden lanceerde de Amerikaanse fabrikant van elektrische wagen de autopilot-functie, waardoor de wagen deels zelfrijdend werd. Met deze update kan de chauffeur nu uitstappen en de wagen zelf laten parkeren, onthulde de fabrikant op het autosalon van Detroit. Het werkt ook andersom, waardoor de chauffeur de wagen op kan roepen en naar hem toe kan laten rijden. De bestuurder moet voor deze functie zich binnen een straal van 12 meter van de auto begeven.

De autopilotfunctie en het parkeren is nog maar het begin, als het aan Tesla-baas Elon Musk ligt. Binnen twee jaar moet het mogelijk zijn om de wagen overal vandaan op te kunnen roepen, ook van de andere kant van het land. Wanneer de wagen onderweg opgeladen moet worden, kan hij dit dan zelfstandig doen.

Ook beperkingen door update

De software-update zorgt er overigens ook voor dat er wat beperkingen zijn rondom het zelfstandig rijden van de wagen. Dit zal minder makkelijk gaan in woongebieden en op straten zonder middenstrook. Als er stroken ontbreken, weet de wagen niet goed waar hij moet rijden. Nu kan de wagen op dat soort wegen niet meer dan 8 km/u harder rijden dan de toegestane snelheid, om te voorkomen dat de wagen een kant op stuurt die niet de bedoeling is.

In deze video laat een Tesla-eigenaar zien hoe zijn wagen zelfstandig uit de garage rijdt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content