Tesla onthult ‘nieuwe’ Model D

De Amerikaanse constructeur van elektrische wagens Tesla heeft donderdag de Model D voorgesteld. Wie gehoopt had op een volledig nieuw model naast de bestaande sportieve sedan Model S, komt echter bedrogen uit. De Model D staat voor ‘dual’, een Model S met twee motoren, telkens een op de voor- en achteras en dus vierwielaangedreven.

Begin deze maand wekte Tesla-baas Elon Musk – de man die fortuin maakte met het online betaalsysteem PayPal en nu actief is met Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX – de interesse op Twitter. “Het is tijd om de D te onthullen en iets anders”, klonk het. Maar de presentatie lokte toch vooral ontgoocheling uit voor wie te hoge verwachtingen had. Bovendien werd gegist over de komst van een zelfrijdende bestuurderloze Tesla (‘Driverless’). Wel nieuw is de ‘Autopiloot’, geen zelfrijdende functie maar een assistentiesysteem voor de bestuurder dat dat snelheid automatisch kan aanpassen aan de snelheidslimitieten of kan helpen bij het wisselen van rijvak.

De drie nieuwe Model D’s ( 60 D, 85 D, P 85 D) zullen dankzij de dubbele motor en vierwielaandrijving nog sneller zijn en meer acceleratie in huis hebben. Het topmodel kan tot 249 kilometer per uur halen. De wagens zijn in de VS beschikbaar vanaf 120.170 dollar. (Belga)

Partner Content