Test-Aankoop sceptisch over digitale televisie

Digitale televisie lost zijn beloften niet in. Dat zegt Test-Aankoop. Grote boosdoener is het gebrek aan concurrentie op de markt, waardoor de consument geen keuzevrijheid heeft.

Digitale televisie lost zijn beloften niet in. Dat zegt Test-Aankoop. Grote boosdoener is het gebrek aan concurrentie op de markt, waardoor de consument geen keuzevrijheid heeft.

“Digitale televisie heeft heel wat nadelen”, klinkt het bij de consumentenorganisatie. “Deels is dat de schuld van de decoder die het digitale signaal ontcijfert.” De prijs van een decoder, die varieert van 75 tot 399 euro, is volgens Test-Aankoop zwaar overdreven. Zeker omdat er voor heel wat supplementen nog eens extra diep in de buidel moet getast worden.

Bovendien heeft de consument vaak geen keuze: ofwel koopt hij een decoder, ofwel huurt hij een exemplaar. Wie twee televisies in huis heeft, moet voor elk toestel een decoder voorzien waardoor de prijs in feite wordt vermenigvuldigd. “Voor veel van de nadelen zijn de aanbieders zelf verantwoordelijk, en ze hebben er geen belang bij om hier iets aan te doen.”

Tot slot stelt Test-Aankoop zich vragen bij de praktijk dat bepaalde operatoren een verouderde decoder met harde schijf aanbieden en supplementen aanrekenen om basisfuncties van die harde schijf te kunnen benutten. “Om dat euvel weg te werken zal er allicht echte en georganiseerde concurrenrtie moeten komen, zowel op het vlak van kabel en adsl, als wat de digitale transmissie betreft via antenne of satelliet.”

Omdat minder kapitaalkrachtige consumenten uit de boot dreigen te vallen, vraagt de organisatie aan de regionale regeringen de decretale bepaling van een basispakket – met daarin de nationale openbare omroepen en de belangrijkste commerciële zenders – dat alles dienstverleners moeten aanbieden.

Dit pakket mag niet worden versleuteld, zodat het kan bekeken worden via eender welke decoder. “Het ongecodeerd aanbod van INDI, de enige operator die de populairste zenders ongecodeerd digitaal op de kabel zet, dient als voorbeeld gevolgd te worden.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content