Test-Aankoop sleept Apple voor de rechter wegens misleiding van consument

De iPhone 6s. © Reuters

Test-Aankoop sleept Apple voor de rechter omdat de ware geheugencapaciteit van iPhones in werkelijkheid tot meer dan 30 procent lager ligt dan wordt voorgesteld.

Test-Aankoop onderzocht of de opslagcapaciteit van de iPhone 6 16 GB wel overeenkwam met het reële geheugen van dit toestel. Daaruit bleek dat er van die 16 GB slechts 10,3 GB beschikbaar was voor de consument, of meer dan 35 pct minder.

“De consumentenorganisatie wil dat deze praktijken stoppen en lanceerde hiervoor een rechtsvordering voor de rechtbank van koophandel te Brussel, omwille van misleidende informatie over de opslagcapaciteit van de in de Brusselse Apple Store verkochte iPhones”, luidt het persbericht van de consumentenorganisatie dinsdag.

Maar niet enkel Apple voert dit soort praktijken uit. “Via onze website eerlijkiseerlijk.be kunnen mensen testen wat de reële capaciteit van hun toestel is. Daaruit blijkt dat afwijkingen tussen 30 en 40 pct heel courant zijn”, zegt woordvoerder Simon November.

Toch koos Test Aankoop specifiek voor Apple omdat voor de iPhone het geheugen een specifiek criterium is voor de consument. “Je kan de iPhone met verschillende opslagcapaciteit aankopen, dan is het extra belangrijk dat de klant niet misleid wordt en dat de fabrikant de juiste capaciteit aankondigt”, aldus November.

Met het kortgeding voor de Brusselse rechtbank van koophandel wil de consumentenorganisatie dat de rechter deze praktijk stopzet ‘op straffe van 10.000 euro dwangsom per dag.’

De uitspraak van de rechter zal dan dienen als drukkingsmiddel tegen de andere producenten, geeft de woordvoerder van Test-Aankoop nog mee.

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content