Test-Aankoop start groepsvordering tegen Proximus voor regeling rond decoders

© .

Test-Aankoop is woensdag een groepsvordering gestart tegen telecombedrijf Proximus, voor de regeling rond de verhuur van nieuwe decoders aan klanten die een ondertussen verouderd model kochten.

Dat meldt de consumentenorganisatie donderdag. Test-Aankoop eist dat de betrokken klanten effectief een jaar gratis huur krijgen, wat volgens de organisatie met de huidige regeling niet het geval is.

Begin juni klaagde Test-Aankoop al de “onaanvaardbare” regeling rond de vanaf volgend jaar onbruikbare V3-decoders aan, waarmee klanten “voor het blok worden gezet”. Proximus gaf toen aan dat concreet 400.000 tv-klanten, op een totaal van 1,8 miljoen, de verouderde decoder nog gebruikten en dat minder dan 10 procent van die 400.000 klanten de decoder ook effectief had gekocht. De operator stelde toen wel een tegemoetkoming voor, waarbij de betrokken klanten de nieuwe decoder een jaar gratis mogen huren.

Misleidend aanbod

Midden september zei de consumentenorganisatie echter dat die tegemoetkoming misleidend is. “Om van het aanbod gebruik te maken, moesten de betrokken klanten antwoorden op een brief van hun operator voor 25 juni 2016, hoewel hun decoder nog perfect bruikbaar is tot 31 januari 2017. Voor Test-Aankoop is deze periode van ‘gratis’ huur dus maar effectief kosteloos voor zes maanden”, luidde het toen. Test-Aankoop stelde Proximus daarom in gebreke om de looptijd van de huur van de decoder te doen ingaan op 1 februari 2017 voor alle betrokken klanten.

Groepsvordering

“Omdat Proximus geen gehoor gaf aan de pogingen om tot een oplossing te komen vanwege Test-Aankoop, lanceerde de consumentenorganisatie op woensdag 30 november een groepsvordering omwille van inbreuken op diverse bepalingen van het Wetboek Economisch Recht en het niet-naleven van de contractuele verplichtingen”, klinkt het donderdag.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content