Test-Aankoop start petitie tegen tv-decoders

België is een van de weinig landen waar de consument een aparte decoder nodig heeft voor digitale televisie. Test-Aankoop vindt dat niet langer aanvaardbaar en start een petitie.

Uit een enquête van Test-Aankoop blijkt dat de helft van de tv-kijkers een digitaal basisaanbod wenst zonder interactieve diensten. Voor een dergelijk basisaanbod is wel een kabelabonnement, maar geen decoder nodig aangezien de meeste hedendaagse tv’s al een kabeldecoder ingebouwd hebben. Een zogenaamde CI (Common Interface)-beveiligingskaart volstaat in principe om tv te kijken. In de meeste buurlanden zijn dergelijke kaarten verkrijgbaar, maar niet bij ons.

Test-Aankoop vindt dit niet langer aanvaardbaar. Ze start met online een petitie om de CI-kaart ook in België op de markt te brengen. Op 15 maart, Dag van de Consument, organiseert de consumentenvereniging ook het “eerste en hopelijk laatste Belgisch Kampioenschap Decoderwerpen”. In een youtube-video toont Belgisch tienkamper Hans Van Alphen alvast hoe het moet.

Volgens eerdere berichten zou Belgacom er aan denken om de decoder af te schaffen en over te schakelen naar CI-kaarten.

In een reactie aan Belga laat Telenet ondertussen weten dat er “nog voor de zomer” een systeem met een CI-kaartje in de winkel zal liggen. De Mechelse kabelaar blijft wel vaag, want “alle modaliteiten” volgen later. Zo is niet duidelijk of het kaartje gehuurd dan wel gekocht zal moeten worden, en hoeveel zenders via dat systeem te bekijken zullen zijn.

Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts merkt wel op dat het om een bijkomend product gaat. “Telenet laat de settopbox dus niet vallen”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content