Test-Aankoop trekt naar Amerikaanse rechtbank tegen Facebook

© REUTERS

In de marge van de groepsvordering die Test-Aankoop in ons land heeft opgestart tegen Facebook, mengt de consumentenorganisatie zich nu ook in een Californische rechtszaak tegen het sociale netwerk.

Inzet vormen geheime e-mails van Facebook-toplui, ­documenten die Mark Zuckerberg en co. absoluut ‘vertrouwelijk’ willen houden. Dat schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag.

Naast Test-Aankoop hebben ook CNN, The Guardian en The New York Times een soortgelijke procedure lopen. Vandaag vindt een eerste zitting plaats, op 7 september een tweede.

Volgens Test-Aankoop-woordvoerder Simon November doken de mails op in een rechtszaak waarin Facebook verwikkeld is is met een app-ontwikkelaar. ‘In dat proces zijn e-mails opgedoken van hooggeplaatste personen bij Facebook, waarin wordt gediscussieerd over de commerciële strategie rond het verzamelen en gebruiken van de persoonlijke gegevens die Facebook heeft van zijn gebruikers. Die e-mails zijn razend interessant voor de collectieve rechtsvordering die in ons land op 29 oktober voorkomt en waarvoor zich al meer dan 25.6oo mensen hebben ingeschreven.’

Partner Content