Texas opent komend najaar eerste ‘digitale bibliotheek’

© .
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De BiblioTech in San Antonio wordt ’s werelds eerste bibliotheek zonder boeken.

De BiblioTech in San Antonio wordt ’s werelds eerste bibliotheek zonder boeken.

In de BiblioTech – die als alles volgens plan verloopt in het najaar van 2013 zijn deuren zal openen in Bexar County te San Antonio – zal je e-boeken kunnen lenen die je vervolgens kan lezen op een PC of Mac, tablet of smartphone. Daarnaast worden er in de bibliotheek ook e-readers uitgeleend. Het opzet van de digitale bibliotheek is om ook mensen uit andere gebieden dan Texas via de digitale snelweg toegang te geven tot boeken.

‘Look and feel’ van Apple Store Het gebouw wordt volgens de organisatoren geenszins een muffe ruimte vol stoffige oude boeken, maar een soort computerlab met de ‘look and feel’ van een Apple Store.

Op dit moment is de BiblioTech nog een proefproject. Volgens initiatiefnemer Nelson Wolff wordt er alvast 250.000 dollar in gepompt om de eerste 10.000 e-boeken beschikbaar te maken.

België In ons land – waar het marktaandeel van het e-boek volgens de laatste schattingen van marktonderzoek GfK midden 2012 zo’n 0,7 procent bedroeg – is er vooralsnog geen leendienst voor digitale boeken in bibliotheken. In de loop van dit jaar zouden wel de eerste proefprojecten opgestart moeten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content