Thalys-reizigers krijgen gratis maar traag internet

© Belga

Thalys schenkt alle reizigers voortaan gratis wifi. Maar het aanbod is de naam internetverbinding amper waard.

De hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam, Brussel, Keulen en Parijs beschikken al sinds 2008 over wifi en die is voor sommige reizigers gratis. Al werkte de verbinding in praktijk slechts sporadisch. Het aanbod wordt nu vernieuwd en verbeterd en daarvoor werkt het bedrijf samen met het Zweedse Icomera dat 3G en 4G combineert in de verschillende landen waar de trein rijdt.

40 megabyte

In praktijk moeten reizigers echter niet hopen op veel surfplezier. Je krijgt als gebruiker veertig megabyte volume aan 512 Kbps (0,5 Mbps). Nadien valt de snelheid terug tot 256 Kbps.

Ter vergelijking: op 4G haal je met een smartphone vandaag vlot 50 Mbps in praktijk en zelfs op 3G zijn snelheden van 4-5 mbps geen zeldzaamheid. Ook het volume van 40 megabyte is in praktijk hooguit genoeg om éénmalig je mails op te halen en Facebook of Snapchat te bekijken. Als je smartphone spontaan een app-update download dan ben je al door het volume heen.

We moeten daarbij wel nuanceren dat het bijzonder moeilijk is om op een hogesnelheidstrein een surfsnelheid aan te bieden die vergelijkbaar is met 3G of 4G. Om de snelheid voor iedereen te verzekeren vraagt Thalys dan ook dat streaming wordt beperkt “tot het absolute minimum’. Al betwijfelen we ten zeerste dat een vlotte streaming mogelijk is aan 512 Kbps. Mocht je al Netflix kunnen kijken, dan is 40 megabyte hooguit voldoende om de trailer van House of Cards te bekijken.

Roaming of wifi

Gelukkig zijn er sinds kort betaalbare alternatieven. Door de recente daling van de roamingtarieven wordt het een stuk interessanter om tijdens de reis je eigen 3G- of 4G-verbinding te gebruiken. Vandaag betaal je nog zo’n 0,06 euro per megabyte. Waardoor je voor 40 megabyte in Frankrijk, Nederland of Duitsland slechts 2,4 euro betaalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content