“The Beatles zijn vanaf kerst beschikbaar voor streaming”

Wim Kopinga Freelance journalist

De muziekcatalogus van The Beatles zou op kerstavond eindelijk beschikbaar komen voor streaming, melden verschillende bronnen aan Billboard

Het zou voor velen een mooi kerstcadeau zijn, als The Beatles dan echt hun studio-opnamen beschikbaar stellen voor streaming. Nu zijn er op Spotify slechts 6 live opnames te vinden van de grootste band allertijden, maar volgens Billboard zou op de kerstavond de volledige catalogus beschikbaar worden voor streaming.

Het is alleen nog onduidelijk of een streamingdienst er vandoor zal gaan met de exclusieve rechten voor de muziek van de ‘Fab Four’. Apple heeft van de grote streamers tot nu toe de meeste exclusieve rechten bemachtigd en wordt nu ook genoemd als mogelijke aanbieder van de muziek. Maar het zou ook kunnen dat alle platformen gelijktijdig de muziek aan kunnen bieden.

Toen Billboard contact opnam met diensten als Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer, weigerden de diensten commentaar te geven of negeerden ze het verzoek tot een reactie volledig.

The Beatles hebben nooit voorop gelopen met het omarmen van nieuwe technologieën. Het duurde 6 jaar voordat de band beschikbaar was in de iTunes Store, waar in de eerste week 2 miljoen liedjes verkocht werden. Sinds de breakup van The Beatles in 1970 duurde het 25 jaar voordat er verzameld werk verscheen. En alhoewel in 1987 ook alle albums op cd uitgebracht werden, duurde het nog eens 22 jaar voordat er remasters in de winkels lagen.

Het tijdstip van de instap in streaming zou niet slecht zijn, aangezien muzikanten momenteel meer verdienen aan streams dan aan downloads. Het is nu de vraag of John, Paul, George en Ringo het streamingrecord van Justin Bieber kunnen verbreken. Zijn nummer ‘What do you mean?’ werd in na release in september in 5 dagen 21 miljoen keer gestreamd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content